Anmälda narkotikabrott säger inget om bruket av narkotika

Antalet anmälda narkotikabrott i Ale kommun har ökat enormt skriver Göteborgs-Posten. Det är en riktigt observation. Men de tar också detta som utgångspunkt för en något hysterisk kampanj och påståenden om att missbruket av narkotika (knarkandet) ökat lavinartat i Ale kommun. Det kan kanske vara så men antalet anmälda narkotikabrott ökat är inget bevis på det. Utifrån detta går det inte att hävda att narkotikabruket i Ale kommun ökat,

Det är nämligen så att antalet anmälda narkotikabrott helt styrs av polisens arbete och hur många personkontroller de gör. Fler personkontroller av unga personer ger fler anmälda narkotikabrott. Det handlar dessutom små innehav för eget bruk vilket sällan har med missbruk att göra förutom i de falla polisen väljer att kontrollera kända missbrukare om och om igen.

Lågt antal anmälda narkotikabrott i Ale

Om statistiken som redovisas i GP granskas går det dessutom lätt att konstatera att Ale kommun ligger lågt när det gäller antalet anmälda narkotikabrott förhållande till befolkningen. 213 anmälningar år 2022 på en befolkning av 32 000. Som en jämförelse har exempelvis Stenungsund 373 anmälningar med en befolkning på 28 000 invånare och Tjörn 204 anmälningar med en befolkning på 16 000.

Andra kommuners siffror sticker ut åt andra hållet. Mölndal hade bara 25 anmälningar och Kungsbacka bara 65. Det är inte troligt att Mölndal och Kungsbacka har en så låg användning av narkotika som detta ger sken av. Istället handlar det om att polisen där inte gör en massa personkontroller ständigt och jämnt. Den här typen av uppgifter går inte att använda för att få en bild av narkotikabrukets omfattning på en ort.

Göteborgs-Postens artiklar om knarket i Ale kommun är med andra ord inget annat än falska nyheter. Dumheter.  Journalisterna bakom dumheterna heter Alva Eiback och Paul Wennerholm. De borde lära sig att skriva om riktiga nyheter istället för att fabricera dumheter och felaktigheter.

Läs mer om narkotika:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!