Flera ur Bronätverket misstänkta för flera olika brott

Flera personer som är kopplade till det så kallade Bronätverket har häktats vid olika tidpunkter under förra året. Det har lett till att de nu tillsammans ställs inför rätta i Attunda tingsrätt.

I slutet av maj förra året häktades Elias Bäck och Daniel Carlsson. Sen dess har de suttit frihetsberövade som misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grovt vapenbrott. Den 15 juni 2022 häktades Poya Shafie i sin frånvaro för samma brott. Han är sedan dess internationellt efterlyst. Den 13 juli häktades Elias Bäck och Daniel Carlsson för ytterligare ett fall av synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grovt vapenbrott.

Elias Bäck och Daniel Carlsson har nu åtalas för synnerligen grovt narkotikainnehav. De ska ha hanterat stora mängder kokain, hasch och marijuana under perioden mars-december 2020. Karl-Gabriel Vallgren har åtalats för grovt narkotikabrott för att hanterat 21,5 kg av nämnda hasch. Daniel Carlsson och Karl-Gabriel Vallgren har även åtalats för synnerligen grovt narkotikabrott för innehav av cirka 27,3 kg amfetamin och 6,9 kg hasch den 24 mars 2022.

Vapenbrott

Den 28 oktober sällade 23-årige Yassine Mohdhi sig till de häktades skara. Som misstänkt för grovt vapenbrott på Fjärilsstigen den 2 augusti 2021. Han har nu åtalats för grovt vapenbrott för innehav av ett automatvapen av modellen AK-47 samt en pistol av märket Makarov. Yassine Mohdhi har tidigare tillsammans med Elias Bäck suttit häktad misstänkt för mordförsök samma dag.

Yassine Mohdhi och Mohamed Mohdhi (mer känd som Moewgli) var två av de som häktades misstänkta för ett mordförsök i Upplands Bro den 2 mars 2022. Ytterligare en av de misstänkta för det mordförsöket var Daniel Carlsson. Häktningen av Mohamed Mohdhi för det mordförsöket hävdes redan efter en vecka. Yassine Mohdhi satt dock häktad till och med den 24 augusti. De är båda fortsatt misstänkta i målet och förundersökningen pågår fortfarande.

De tre bröderna Mohdhis bostad utsattes för ett bombdåd i Upplands Bro den 29 januari i år.

Kopplingar till Kurdiska räven

I utredningen som lett till de ovan nämnda åtalen har det framkommit att Bronätverket arbetar nära Rawa Majid (Kurdiska räven). Daniel Carlsson, Elias Bäck och Poya Shafie träffade bland annat Rawa Majid i Sulaymaniyya i Irak i november 2021. Även i augusti 2020 var de på besök hos Rawa Majid i Irak. Det bekräftas vidare att polis beslagtagit ett flertal telefoner tillhörande Rawa Majid i november 2021 och en del av innehållet finns med i utredningen.  Personer som ingår i Rawa Majids nätverk bör ofta guldringar som föreställer en räv.

Som bevisning i dessa finns material från både EncroChat, SkyECC och Wickr. Andra misstänkta i ärendena som nämns i förundersökningen är Rawa Majid, Poya Shafie och Sebastian Ottesen som alla är misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott. Rawa Majid befinner sig i Turkiet och det gör förmodligen även Poya Shafie även om det inte finns nån information om var han befinner sig. Ingen av dessa två är åtalade. Sebastian Ottesen har åtalats och dömts vid ett tidigare tillfälle men det är oklart om det handlar som samma brott eller om samma brott.

Läs mer:

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!