Putins propagandister och medlöpare

ETC har publicerat en intressant artikel om Putins propagandister i Sverige. Den handlar huvudsakligen om svenska högerextremister där många har kopplingar till Sverigedemokraterna.

Högerns Putin-propagandister

De flesta av dessa är rena propagandakanaler för ryska intressen. De återger nyheter från den ryska statens propagandakanal Russia rakt av och sprider på andra sätt den ryska statens propaganda. En central person i sammanhanget är högerextremisten Vavra (Vavrinec) Suk:

Från 2012 och framåt är Vávra Suk en central aktör för extremhögerns alternativmedier när han grundar en mindre koncern bestående av tidningen Nya Tider, videoplattformen Exakt24 och senare systerbloggen Insikt24, känd för att hänga ut meningsmotståndare, journalister och enskilda personer med vänsteråsikter. Förutom hemsidan till airsoftlaget äger Suk också domänen för den engelskspråkiga nyhetssidan Free west media.

Samtliga sajter som drivs och ägs av Suk sprider okritiskt vidare budskap direkt formulerade av Ryssland, kritiska till Ukraina och Volodymyr Zelenskyj, eller positiva till president Vladimir Putin. Flera har även innan kriget tagit ställning för Ryssland och Putin som man menar är en positiv kraft i en global kamp mot ett elitetablissemang i västvärlden och mot Nato.

Sverigedemokrater

Andra centrala personer i det ryska propagandamaskineriet i Sverige är Erik Almqvist som varit riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, sverigedemokraterna Rebecka Fallenkvist och Kent Ekeroth. Dessutom är den högerextrema TV-kanalen SwebbTV och dess ägare Mikael Willgert centrala för den ryska propagandaspridningen i Sverige.

SwebbTV som står nära en lång rad sverigedemokratiska politiker publicerar bland annat direkta pressmeddelanden och citat från de ryska statliga nyhetsbyråerna Tass och Ria Novosti, samt ryska medier som Russia Today (RT) och Sputnik. Det är också vanligt att Sverigedemokrater medverka i kanalens olika program.

Vänsterns Putin-propagandister

Men högerextremisterna är inte ensamma i sitt stöd till Ryssland och Putin. Även personer som kallar sig vänster agerar på ett liknande sätt. Detta gäller så kallade anti-imperialister som ofta är organiserade i Facebook-grupper mot NATO. De sprider propaganda från Russia Today och länkar till sidor som sprider den ryska regeringens agenda.

Dessa så kallade anti-imperialister är ofta före detta maoister och ibland medlemmar i Kommunistiska Partiet. De är ofta även kopplade till Folket i Bild/Kulturfront. Dessa politiska riktning kan inte längre kallas vänster utan i likhet med högerextremisterna är de Putin-kramare och ryska propagandister. Även bloggare som Knut Lindelöf och Anders Romelsjö kan räknas till denna skara.

Fredsivrarna

Men det finns också en annan grupp inom vänstern som delvis kan återfinnas inom fredsrörelsen men tyvärr också inom SP, kring tidningen Internationalen och kring tidningen e-Folket. Linjen är att Rysslands invasion är fel men att det inte kan lösas med hjälp av vapenleveranser till Ukraina. Dessa människor kan vi kalla Putin-medlöpare. Om dem har Leonidas Aretakis skrivit i Flamman:

Den ena motsatte sig alla hänsynslösa stormakters krig mot mindre nationer, medan en annan enbart verkar motsätta sig fel begångna av västmakterna. Den senare positionen är inte död än, utan formuleras ständigt om. I dag gäller det att mana Ukraina till förhandlingsbordet med argument om att värna freden.

Jag motsätter mig starkt högerns försök att kalla positionen för Putinvänlig, för båda motiveras garanterat av en vilja till fred. Däremot är hållningen verklighetsfrånvänd. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har flera gånger upprepat att allt ukrainskt territorium behöver återerövras innan några förhandlingar kan äga rum. Ryssland har å sin sida sagt att Ukraina behöver avnazifieras och utplånas som kultur, och lär knappast ge upp om de östukrainska regionerna Donetsk och Luhansk om landet inte först tvingas ut. Ingen sida kan acceptera det nuvarande läget, och därför är ingen heller redo att förhandla.

Att i det här läget uppmana Ukraina till förhandlingar är osmakligt, då det i grunden är en uppmaning till dem att ge upp territorium till en imperialistisk ockupationsmakt. Detta skulle nämligen bli effekten med tanke på de ryska inbrytningarna. Positionen kan kallas för mycket, men knappast antiimperialistisk.

Medlöpare

Jag tycker att Aretakis är alldeles för snäll och jag anser att det kan kallas Putin-medlöpare för i praktiken arbetar för att Ryssland ska vinna kriget på Ukrainas bekostnad. Det är konsekvensen av deras inställning och politiska linje. En framträdande företrädare för den aktuella linjen är Peter Widén från e-Folket och också medlem i SP. Jag tvekar inte när det gäller deras politiska linje. Det är Putin-medlöperi.

Läs mer om Ukraina:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!