Den solidariska och anti-imperialistiska vänstern

Den solidariska och verkligt anti-imperialistiska vänstern är den vänster som vänder sig mot alla typer av imperialism och inte bara USA-imperialismen. Det är den vänster som försvarar Ukrainas rätt till självförsvar och fördömer Rysslands attack. Den vänster som förstår att det krävs vapen för att försvara sig mot Rysslands anfall och att det inte går att lösa Ukrainakriget med förhandlingar. Detta då det uttalade målet för Ryssland är att utplåna Ukraina, att utplåna det ukrainska folket och det ukrainska språket.

Rysslands mål är folkmord och för att uppnå det bryter de mot alla tänkbara överenskommelser om hur krig bord bedrivas. De kidnappar barn och riktar huvuddelen av sina attacker, bomber och raketer mot civila mål. I de ockuperade områdena förbjuder de ukrainska som språk, våldtar kvinnor i stor skala, för bort barn till Ryssland och dödar folk för minsta lilla sak. Det är folkmordspolitik. De som inte inser vidden av Rysslands förbrytelser i Ukraina förtjänar inte att kallas vänster utan de är Putin-medlöpare. I vissa extrema fall Putin-kramare och Putin-propagandister. Det sistnämnda gäller främst gamla stalinister och maoister som sen länge upphört att vara radikala och sen länge slutat vara socialister.

Den solidariska och anti-imperialistiska vänstern består av större delen av Vänsterpartiets medlemmar, tidningen ETC, tidningen Flamman, personerna bakom Marxistarkiv och den minoritet inom Socialistisk Politik som ingår i organisationen Ukraina-Solidaritet liksom övriga medlemmar i denna organisation och många anarkister och syndikalister. Denna blogg representerar förstås också denna verkligt anti-imperialistiska vänstern och jag själv är medlem i Ukraina-Solidaritet.

Avslutning

Som avslutning ska jag citera Andreas Gustavsson i ETC:

Vi måste nog alla begrunda hur situationen har transformerat oss. Personligen tror jag att den gjort mig hårdare, mer kompromisslös. Nej, jag orkar inte med konspiratoriska utläggningar om att Ryssland provocerats till att ödelägga Ukraina. Nej, jag fördrar inte heller krigsberusade män, den sort som bagatelliserar kärnvapen, jublar när tvångsrekryterade ryska ynglingar kapas på mitten och mejlar att jag borde suga Putins… Och så vidare.

Krig är antiintellektuellt, krig är död och utplånade nyanser. Om något hoppas jag att Dagens ETC ändå har kunnat erbjuda just nyanser. Alltid med detta självklara som utgångspunkt:

Ryssland gör sig skyldigt till brott mot mänskligheten.

Ukraina förtjänar vår solidaritet, i tanke och i praktik.

Det är denna ledarsidas linje.

Och Leonidas Aretakis i Flamman:

Lagom till ettårsdagen för invasionen av Ukraina sägs Ryssland planera ännu en stor offensiv. Enligt färska uppgifter planerar Kina att börja förse Ryssland med vapen. Om det stämmer att vi är på väg in i ett kallt krig så är det åter dags att formulera en tredje position. En som motsätter sig imperialismen var den än visar sig – oavsett om det är USA som backar kupper i Sydamerika, Ryssland som invaderar sina grannländer, eller Kina som kväver fackliga demokratirörelser i Hongkong.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!