Medlöpare och propagandister

Mitt inlägg om Putin-propagandister och Putin-medlöpare har vållat en del uppståndelse på facebook. Det som tycks upprör är att jag kallar de som aktivt motverkar stöd till Ukraina är Putin-medlöpare. Det handlar om personer och grupper som sprider rykten och falska nyheter från Putins trollfabriker och anser att Ukraina måste göra upp om fred även om Ryssland ockuperat delar av landet.

Medlöpare

Dessa personer motsätter sig också vapenleveranser till Ukraina. En inställning som i praktiken innebär att man förnekar Ukraina rätten att försvara sig. Något som bara kan leda till seger för Ryssland. Jag anser det är rimligt att kalla dessa personer för medlöpare. För som jag ser det är det medlöperi om man aktivt verkar för att Ryssland ska vinna kriget. Och det gör dessa personer. Men de är inte Putin-vänner eller Putin-kramare. De stöder inte diktaturen i Ryssland. De anser att Rysslands attack på Ukraina måste fördömas.

En medlöpare är en person som sympatiserar med en viss typ av rörelse eller organisation utan att själv vara en del av denna, alternativt en som aningslöst låter sig utnyttjas av någon rörelse. Den sista betydelsen är den jag använder i detta sammanhang. De jag kallar Putin-medlöpare låter sig i praktiken utnyttjas trots att de borde veta bättre. Det bekymrar mig och gör mig beklämd.

Någon anser att jag sprider hat. Men jag hatar inte dessa personer. Det handlar ju till viss del om personer jag känner. Utan jag känner uppgivenhet då de inte tar till sig verkligheten I Ukraina och inte förmår se vad Ryssland faktiskt är ute efter. Folkmord på Ukrainas befolkning. Utplåning av Ukraina.

Propagandister

De som jag kallar propagandister är de som medvetet tagit ställning för Ryssland i kriget, sprider falska nyheter från ryska regeringen och trollfabrikerna som om det var sanning. Detta tycks uppröra mindre. Många av dem är gamla maoister och stalinister. De anser att Ryssland bara är ett offer för USA-imperialismens aggressioner och därför rättmätigen försvarar sig genom att angripa USA-lakejen Ukraina.

Betydelsen av ordet propagandist är i detta sammanhang klar. Det är någon som säljer den ryska regimens åsikter.

Läs också:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!