Växlingskontor i Göteborg inblandat i penningtvätt

Avlyssningsmaterial från EncroChat som polisen i Göteborg fick tillgång till i början av 2002 ledde till misstankar om att flera tungt kriminella i Göteborg tvättade pengar genom ett växlingskontor i de centrala delarna av staden. Det ledde så småningom till flera åtal med hjälp av mer avlyssningsmaterial från SkyECC.

Nu har domen fallit i ärendet kring penningtvätten. Några män har också dömts för andra brott i anknytning till penningtvätten på grund av materialet från EncroChat. En man i 40-årsåldern, kanske Xhavit Mustafa, dömdes till nio års fängelse. Bland annat för smuggling av 50 kilo amfetamin till Göteborg under 2020. Även en 33-åring var inblandad i smugglingen av amfetamin. I hans fall blev det åtta års fängelse. Det skulle kunna röra sig om Hassan Abdulwahab.

Två män har kopplats till penningtvätten genom avlyssningsmaterial från SkyECC. En 39-årig man är misstänkt för inblandning i detta ärende. Häktad och efterlyst i sin frånvaro. Han misstänks också ha varit inblandad i införseln av det så kallade Styrsökokainet. Detta bör röra sig om Alicio Santos Nascimento som är något av en expert på att hålla sig undan rättvisan.

En person som i GP uppges vara gängledare i Frölunda anses också ha varit inblandad i penningtvätten. Han är i 31-årsåldern. Av allt att döma rör det sig om Daniel Tadesse från M-falangen (Vermahmoodfalangen). Han avtjänar för närvarande fängelsestraff för bland annat narkotikabrottslighet, rån och flera fall av mordförberedelser. Tadesse är från Tynnered och inte från Frölunda men Tynnered har postadress Västra Frölunda.

Växlingskontoret uppges ha tvättat miljontals kronor genom direkt insättningar på företagets konton och genom växlingar och förmedlingar av kontanter på kontoret. Växlingskontoret ägdes av en man i 65-årsåldern. Han dömdes till två år och tre månader i fängelse samt tre års näringsförbud för tre fall av grovt bokföringsbrott, grov näringspenningtvätt samt folkbokföringsbrott.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!