Vad betyder ”revolutionära reformer”?

Vad menar Kjell Östberg egentligen med begreppen ”revolutionära reformer” och “systemöverskridande reformer” i artikeln Blunda inte för maktfrågan i Internationalen nummer 8 2023.

Jag instämmer i huvudsak med det Kjell Östberg skriver. Särskilt glad blir jag över att han använder begreppet frihetlig socialism på ett positivt sätt.

Men jag har ett par frågor som jag kan rikta till både Kjell och till SP, en förening jag också numera är medlem i. Det gäller begreppen ”revolutionära reformer” eller ”systemöverskridande reformer”, båda uppfattar jag att Kjell och SP är för.

Är dessa reformer något som genomförs av en vänstermajoritet i riksdag och regering inom nationalstatens ramar? Och eftersom vi lever i en parlamentarisk demokrati kan väl i så fall en ny majoritet efter ett val skrota dessa revolutionära reformer? Dessutom kan en ställa frågan om små öppna nationalstater av Sveriges typ har makten att genomföra sådana reformer om de går radikalt emot den globala kapitalmaktens intressen.

Min tro är att socialism eller långsiktigt hållbara revolutionära reformer i ett land via staten inte är möjliga. För mig är den enda möjliga socialismen just den frihetliga, att de arbetande människorna underifrån erövrar ägarmakten, befriar arbetet och i god och ganska långsam ordning avvecklar kapitalismen.

Johan Lönnroth

Ursprungligen publicerat i Internationalen.

Svaret på frågorna: Betydelsen av uttrycket revolutionära reformer

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Johan Lönnroth on Patreon!
Become a patron at Patreon!