Borgarmedia ljuger om Brå-rapport

En Brå-rapport slår klart och tydligt fast att det finns ett samband mellan fattigdom och brottslighet. Men en lång radda borgerliga skribenter ljuger om rapporten och hävdar att det inte finns nåt samband.

Fattigdom

Enligt rapporten har det länge funnits en samstämmighet i forskningen om att personer från lägre socioekonomiska skikt är tydligt överrepresenterade bland personer som misstänks och lagförs för brott. Liksom bland de som döms till fängelsestraff.

Svenska studier har konsekvent funnit att andelen personer som registreras för brott är större bland de som växt upp i låginkomstfamiljer eller familjer med lågutbildade föräldrar än bland de som växt upp i mer välbärgade hem. Det gäller de som registreras för brott som ungdomar. Och de som registreras för brott som vuxna. Det gäller också såväl män som kvinnor. Större studier från andra länder gällande registrerad brottslighet visar på samma tendens.

Den samlade forskningen är att det finns ett samband mellan socioekonomisk bakgrund och delaktighet i brott för både män och kvinnor. Detta även om det varierar mellan olika typer av studier hur tydligt sambandet är.

Klassklyftor

Sen hur lång tid tillbaka som helst finns det också belägg för att stora klassklyftor har ett ännu starkare samband med brottslighet än fattigdom. Sverige har några av Europas största klassklyftor och de har ökat snabbare i Sverige än i något annat europeiskt land. Det är en av grundorsakerna till gängvåldet. Därför har Sverige fler skjutningar än de flesta andra länder.

Varför ljuger borgarmedia?

Det har klart och tydligt framgått att den borgerliga linjen med hårdare och hårdare straff samt mer polisiär repression inte påverkar brottsligheten nånting. I alla fall minskar det inte brottsligheten samtidigt som det finns tecken på att det faktiskt ökar brottslingarnas våldsamhet,. Faktum är att mycket tyder på att våldsvågen i Stockholm är en konsekvens av den kriminalpolitik som dominerat de sista åren (kom dock ihåg att antalet mord inte ökar och att brottsligheten har minskat stadigt sen 1990-talet).

Därför har borgerligheten behov av lögner. De vill dölja det faktum att deras kriminalpolitik visat sig vara ett fiasko och det vill förebygga krav på social åtgärder för att bekämpa brottsligheten.

För sociala åtgärder är det som behövs för att kunna bekämpa gängen och gängvåldet. Det behövs en bättre skola för alla. Något som kräver avprivatisering. Det behövs fler bostäder. Något som kräver bostadsbyggande med statliga subventioner. Gängen måste fråntas sina möjligheter till storskaliga bedrägerier mot staten. Det kräver en avprivatisering av vårdsektorn inklusive hemtjänst och personlig assistans. Dessutom kräver det en återreglering av byggsektorn och en hårdare reglering av transportbranschen såväl som restaurangnäringen. Det behövs fler arbetstillfällen med fast anställning. Det kräver en återreglering av arbetsmarknaden.

De borgerliga vill dölja sitt kriminalpolitiska fiasko. Därför skickar de fram krönikörer för att ljuga om brottsligheten och dess koppling till fattigdom och klassklyftor. Både i GP och DN såväl som i andra tidningar.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!