Scharlakansfeber, halsfluss, rosfeber och svinkoppor

Scharlakansfeber, halsfluss, rosfeber och svinkoppor (impetigo) är sjukdomar som alla orsakas av en och samma bakterie. En streptokock som kallas betahemolytiska grupp A-streptokocker (GAS) eller med sitt latinska namn Streptococcus pyogenes. Den kans också orsaka betydligt värre sjukdomstillstånd än de nämnda sjukdomarna såsom blodförgiftning (sepsis) och allvarliga mjukdelsinfektioner. Detta beror på bakterien flera olika gifter (toxiner) vilka spelar stor roll för hur svår infektionen blir.

GAS-infektioner förekommer praktiskt taget uteslutande hos människa, och smittan kan spridas genom direktkontakt från människa till människa eller indirekt via föremål eller som droppsmitta. Många personer (framförallt äldre barn och ungdomar) är bärare av GAS, oftast i svalget, utan att visa tecken till sjukdom. Inkubationstiden är kort, ett till tre dygn.

Blodförgiftning och allvarliga mjukdelsinfektioner kan vara dödliga tillstånd. Vid akut blodförgiftning insjuknar en person mycket akut med snabbt stigande temperatur, påverkat allmäntillstånd och så småningom sänkt medvetandegrad. Komplikationer vid sepsis är utveckling av nåt som kallas toxic shock syndrom där kraftigt blodtrycksfall och olika typer av organsvikt förekommer. Det kan leda till döden.

En invasiv infektion med GAS kan även leda till en allvarlig typ av mjukdelsinfektion med kraftig lokal muskelsmärta. Sjukdomstillståndet kallas nekrotiserande fasciit eftersom den leder till sönderfall av muskelvävnad. Förstörelsen av vävnad kan bli mycket omfattande och kräver snabb kirurgisk behandling. Sjukdomstillståndet är livshotande.

Andra komplikationer som var vanligare i Sverige förr men som nu sällan förekommer är barnsängsfeber, reumatisk feber och akut glomerulonefrit (njurinflammation). Också det dödliga tillstånd. Dessa sjukdomsbilder är dock fortfarande vanliga i låginkomstländer.

Ökad spridning

Flera år med covidrestriktioner har lett till låg spridning av GAS-bakterier vilket nu när restriktionerna släppts har lett till en rejäl ökning av smittspridningen. Med fler fall av scharlakansfeber av barn. Många blir rejält sjuka men scharlakansfeberg kan behandlas med antibiotika. En del av dessa barn har också drabbats av en invasiv spridning av bakterierna. Dessa invasiva streptokocker kräver omedelbar vård. Barn har fått blodförgiftning och allvarliga mjukdelsinfektioner och en del har dött. Något som har lett till flera dödsfall (få i Sverige, men många i Danmark och i en del andra länder) och att bakterien kallas ”skräckbakterie”.

Men det handlar i själva verket en mycket vanlig bakterie som många barn kan bära på utan att vara sjuka. Det har alltid varit en vanlig bakterie och har allltid kunna leda till att folk dör. Av den anledningen togs barn med scharlakansfeber in på epidemisjukhus förr i tiden. Fram till 1920-talet var det också en sjukdom som orsakade många dödsfall.

Spridning av streptokocker förebyggs genom god hygien.

Läs mer om sjukdom

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!