Groteskt fult hus vinner Kasper Salin-priset

Nya Merkurhuset i Göteborg har vunnit årets Kasper Salin-pris. Priset delas ut till ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet. I år har det gått till ett groteskt fult hus, den nya byggande som utgör baksidan på det vackra Merkurhuset i Göteborg. Ett hus som står i uppenbar motsats till prisets uttalade målsättning.

Nya Merkurhuset är allt annat än vackert och kan sägas vara en ”pastisch” på det fulaste av glas och betong som 1970-talet kunde prestera. Det sämsta som modernismen lyckats prestera. Frågan är om det också håller lila låg kvalitet som många byggen från 1970-talet.

Nya Merkurhuset. Arkitekt: Bornstein Lyckefors Arkitekter (Olsson Lyckefors Arkitektur) Bild: Mikael Olsson

Kasper Salin-priset delas ut av en gäng arkitekter och med tanke på det bådar det inte gott för framtiden. Året jury bestod av Stina Johansson, arkitekt SAR/MSA, Witte Sundell (2021–23), Christer Malmström, arkitekt SAR/MSA, Malmström Edström (2021–2023), Helena Tallius Myhrman, arkitekt SAR/MSA (2022–24) och Einar Rodhe, arkitekt SAR/MSA, Norell/Rodhe (2022–24). De är säkert stolta över sitt val men ärligt sagt borde de skämmas.

Juryns motivering

Motiveringen för valet av ett groteskt fult hus är också helt bisarr:

En märkvärdig gestalt som vilar vackert i arkitekturhistorien men samtidigt är sin egen. I ett trångt läge i staden infogar byggnaden sig. På samma gång äger den sin plats – en prestation i perfekt balans. De egensinniga gavlarna bör framhållas, tillsammans med ett slags ”takkupor” med många tolkningsbottnar. Interiört härskar materialens egen uttryckskraft. Några originella och snillrika val i en till största del enkel plan och sektion skapar en stor variation och rikedom i rumsupplevelserna. En ny typologi utanför de etablerade är kraftfullt och tidlöst.

Ett otroligt svammel. Vad betyder det ens? Huset passar iofs bra ihop med plåtutbyggnaden på kraftverket intill. Lika dött och tråkigt. Lika sterilt och intetsägande. Gavlarna är obegripligt fula. Framförallt gaveln mot kraftverket. Som tydligen är ett trapphus. Fulare än huset. De ser ut som en siloanläggning på Varaslätten. Och huset är ju utformat exakt som det etablerade. Ser ut som husen i Östra Nordstans köpcentrum.

Nya Merkurhusets gavel. Arkitekt: Bornstein Lyckefors Arkitekter (Olsson Lyckefors Arkitektur) Bild: Mikael Olsson

Läs mer om arkitektur

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!