Vänstern som blev högerextremister

Under ett antal år har grupper av vänstermänniskor lämnat vänstern för att bli högermänniskor med invandringsfientlighet som ledstjärna. Det är inte första gången i historien som det hän. Det mest kända historiska exemplet är Nils Flyg och hans Socialistiska parti. Men i nutid handlar det om betydligt mer marginaliserade grupperingar. En grupp lämnade det stalinistiska Kommunistiska Partiet och bildade det nya partiet Malmölistan. En annan utbrytargrupp från samma parti är Framåt Sverige.

Splittringar från Kommunistiska Partiet

Några av dem beskrivs i senaste numret av Flamman:

Nils Littorin, som hade varit ordförande för lokalavdelningen, lämnade Kommunistiska partiet i Malmö år 2020. Han fick med sig både partilokalen och lokalavdelningens Facebooksida, med dryga 3?000 följare. Lokalen och sidan införlivades omedelbart i det nya partiet Malmölistan: en politisk rörelse som är betydligt mindre kommunistisk och betydligt mer invandringskritisk.

[…]

I dag driver Malmölistan återkommande kampanjer med udden riktad mot invandrare och har bland annat samarbetat med det fascistiska partiet AFS för att överklaga det senaste kommunalvalet i Malmö.

[…]

En annan av de rörelser som bildats genom en blandning av vänsterpolitik och invandringskritik är Framåt Sverige.

[…]

Initiativet leds av Joe Nilsson, som precis som Robert Mathiasson, är före detta kommunist.

[…]

Nu deltar han återkommande i högerextrema sammanhang. I ett framträdande i en debatt anordnad av Palaestra media förklarar han att alla som är kritiska mot invandring och eliter är i samma lag.

Palaestra media beskriver sin ideologi som Sverigevänlig och frihetlig höger. Företaget är grundat av en man med bakgrund i våldsbejakande nazism, och har på senare tid bland annat samarbetat med sydafrikanska vit makt-rörelser.

Vi ska inte heller glömma att flera tidiga medlemmar i Sverigedemokraterna i Göteborg också kom från KP och att den starka KP-avdelningen i Karlshamn föll samman genom att en ledande person lämnad partiet och några år senare gick till Miljöpartiet. Sverigedemokraterna övertog därvidlag röststödet fån Kommunistiska Partiet.

Splittringar från Socialistiska partiet

Det finns dessutom ett par grupperingar som bildats av avhoppare från den grupp som idag heter Socialistisk Politik (SP, tidigare Socialistiska Partiet) och som jag tillhör. Socialisterna Välfärdspartiet som grundades av Västerviksavdelningen i SP som stod under kraftigt inflytande från en gammal maoist. Edetlistan är en annan gruppering som grundades av två medlemmar från SP Göteborg som lämnade. De flesta av dessa grupper har inte uppnått några större framgångar:

Trots att de är omtalade är dock de nya rörelserna inte några parlamentariska framgångar. Det är oklart om Framåt Sverige har så många fler aktiva medlemmar än Joe Nilsson själv. Malmölistan fick en handfull röster. Samma sak gäller Välfärdspartiet Socialisterna, som trots att de rekryterat högprofilerade ”Nordeaslaktaren” Karl Gustav Nilsson tappade alla sina mandat i kommunfullmäktige i senaste valet. Inte ens på lokal nivå har de här initiativen egentligen lyckats växla in kombinationen av vänsterretorik och invandringskritik i röster.

Flamman har dock fel om Välfärdspartiet Socialisterna. De förlorade inte alla sina kommunala mandat utan behöll två mandat i Västervik trots minskat röstetal. Karl Gustav Nilsson var tidigare aktiv i Kommunistiska Partiet.

Splittringar från Vänsterpartiet

Slutligen existerar en organisation som bildades genom en splittring inom Ung Vänster. Örebropartiet grundades av Markus Allard som uteslöts ur Ung Vänster för att han visat sympatier för en vänstergrupp som hette Revolutionära Fronten och en före detta polis, Peter Springare. I samma veva uteslöts Malcom Kyeyune och fler andra medlemmar från Ung Vänster i Uppsala. Kyeyune sitter i dag i förtroenderådet för den socialkonservativa tankesmedjan Oikos, grundad av Sverigedemokraten Mattias Karlsson.

Örebropartiet har haft politiska framgångar med sin invandrarfientliga och islamofoba politik och krav på medborgargarden för att bekämpa brottslingar. De har 5 mandat i Örebro kommunfullmäktige. Edetlistan har också nått framgångar med samma sorts krav. De har ett mandat i Lilla Edet.

Det finns ytterligare en väg där vänsterpersoner och vänstergrupper gått till extrem, Det handlar främst om gamla maoister och stalinister som hamnat långt högerut på grund av deras märkliga världsuppfattning.

Läs mer:

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!