Högst antal fängelseår utdömda någonsin

Under 2022 utdömdes 473 fängelseår i mål som riktats mot organiserad brottslighet. I ett pressmeddelande menar polisen att det har med deras satsning mot organiserad brottslighet att göra. Grova narkotikabrott och grova våldsbrott stod för de längsta utdömda fängelsetiderna, följt av grovt bokföringsbrott. Även under 2022 bidrog underlag från dekrypterade chattjänster till goda möjligheter att väcka åtal. En del långa fängelsepåföljder vilade dock också på utredningar som bedrivits utan just sådan stödbevisning.

– Tillsammans fortsätter vi att komma åt stora belopp ur den kriminella ekonomin, säger Anders Thornberg, rikspolischef, som under tisdagen lämnade 2022 års rapport till regeringen.

Kronofogden utmätte tillgångar på 73 miljoner kronor. Även det varen rekordnotering, Faktiskt en fördubbling jämfört med 2021.

– Det här visar på hur bra det blir när myndigheter samarbetar. Brottslingars tillgångar som bilar, kontanter och smycken blir synliga i vår samverkan – vi kan till exempel få uppgifter från Polismyndigheten, Tullverket och Ekobrottsmyndigheten som leder till att vi hittar tillgångar som vi annars inte kunnat se, säger Fredrik Rosengren, rikskronofogde.

Krypteringstjänster

Thornbergs och Rosengrens uttalanden är dock dumheter. Att många personer dömdes till fängelse under förra året har i princip inget med en polissatsning eller med myndighetssamarbete att göra. Det har snarare med framgångar som polismyndigheter i andra länder haft. Genom att polismyndigheter i andra länder knäckt de krypterade nätverken SkyECC och EncroChat så har en mängd bevis mot svenska brottslingar framkommit. FBI-fällan ANOM har bidragit med ytterligare en mängd bevis. Att sen myndigheter samarbetat för att hantera detta och att polisen behövt satsa på att utreda detta är ju självklart men det har inte i sig med satsningar av polisen eller andra myndigheter att göra.

Antalet fällande domar i tingsrätt som gällde grov ekonomisk brottslighet ökade under fjolåret. De utgör en allt större del av brottskategorierna som leder till fällande dom. Den dominerande brottstypen var bokföringsbrott och penningtvätt. Även antalet utdömda näringsförbud är det högsta sedan den myndighetsgemensamma satsningen startade. Ett sådant förbud innebär att en person bland annat förbjuds att driva företag. Antalet år som näringsförbuden ska gälla blir också allt längre.

Penningtvätt

I rapporten ingår det uppmärksammade ärendet om grov penningtvätt där ett växlingskontor i Stockholm, Worldexchange, utgjorde navet. Växlingskontoret användes av kriminella nätverk för att tvätta vinster från omfattande narkotikahandel. Dessutom för att finansiera betalning för insmugglade narkotikapartier. Tolv personer dömdes i november i fjol till långa fängelsestraff. Tio av dem överklagade till hovrätten, som reducerade fängelsetiden i några fall. Huvudmannen dömdes till åtta och ett halvt års fängelse för flera grova fall av penningtvätt, grova narkotikabrott och grova bokföringsbrott. Det förverkade brottsutbytet fastställdes till 33 miljoner kronor.

– Utredningen illustrerar tydligt hur ekonomisk brottslighet hänger samman med annan brottslighet, i det här fallet narkotikahandel, säger Anders Thornberg.

Även i detta fall snackar Thornberg skit. Penningtvättsärendet bevisar ingenting sånt. Det enda det bevisar är att kriminella behöver kunna göra svarta pengar vita. Men ett sådant penningtvättsärende har i sig ingenting med ekonomisk brottslighet att göra.

Ekonomisk brottslighet

Ekonomisk brottslighet är skattefiffel, skattebrott, aktiefiffel, börsmanipulation, momsbedrägerier, boköfringsbrott, bidragsbrott, välfärdsbedrägerier och liknande. Sådana brott kan också kräva penningtvätt. Men penningtvätt är egentligen inget ekonomisk brott även om det kallas så. Penningtvätt är däremot en ekonomisk service för andra brott och därför också ett brott.

Bokföringsbrott är väldigt ofta även det ett brott som görs för att slippa redovisa svarta pengar och för att myndigheter inte ska se hur mycket pengar det är. Också det en följd av andra brott i samband med organiserad brottslighet.

Läs mer om polisen

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!