Illegal marknadsplats stoppad av Europol

Svensk polis har deltagit i en omfattande operation med 16 andra länder under ledning av FBI, nederländsk polis och Europol för att stoppa den illegala marknadsplatsen Genesis Market. Operationen gick under namnet Cookie Monster. Marknadsplatsen handlade med stulna inloggningsuppgifter till olika hemsidor, exempelvis nätbutiker. I ett koordinerat tillslag stängdes marknadsplatsen och dess infrastruktur ned.

Som en del av insatsen har svensk polis genomfört tillslag mot åtta misstänkta gärningspersoner som en del av en omfattande internationell insats mot den illegala marknadsplatsen Genesis Market.

– Marknadsplatsen har varit en möjliggörare för bedrägerier och andra typer av cyberbrott och kan i flera fall ha varit en okänd anledning till varför människor blivit utsatta för brott. Att vi har lyckats stoppa en sådan här marknadsplats visar att svensk polis tillsammans med Europol och andra internationella parter kan agera mot kriminella i cybermiljöer, säger Dan Håland i ett pressmeddelande. Han har varit polisens nationella insatsledare för operationen.

Samtidigt genomfördes tillslag mot misstänkta användare på marknadsplatsen som köpt tillgång till den stulna informationen runt om i världen. Tillslagen resulterade i totalt 119 gripanden och 208 husrannsakningar. I Sverige har tillslag skett mot åtta misstänkta gärningspersoner.

– Insatsen har gett oss mycket information och vi kommer nu arbeta vidare med de förundersökningar vi har i Sverige. Vi ser också att denna insats skulle kunna stärka bevisläget för en del andra svårutredda följdbrott, säger Dan Håland.

Förundersökningarna i Sverige leds av senior åklagare Oskar Edvardsson vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Kolla om du fått data stulen

Genesis Market har förfogat över information från cirka 16 000 hackade datorer från Sverige innehållande över 850 000 inloggningsuppgifter. Denna information har varit tillgänglig till försäljning på marknadsplatsen och ett stort antal uppgifter har också sålts vidare till kriminella.

Den nederländska polisen har utvecklat en portal där det går att kontrollera om du fått information stulen och tillgängliggjord på Genesis Market. I mitt fall har jag inte fått nånting stulet. Men jag använder ju inte heller PC med Microsofts operativsystem.

Om dina digitala inloggningsuppgifter har blivit stulna, bör följande steg vidtas:
  1. Kör ditt antivirusprogram – I de flesta fall kommer programmet fånga den skadliga programvaran och ta bort den.
  2. Vänta tills efter programmet har körts med att byta ut alla dina lösenord.
  3. Gör en polisanmälan.
För dig som inte blivit utsatt finns enkla förebyggande åtgärder du kan vidta för att göra det svårare för kriminella att komma åt dina enheter och information:
  • Om tillgängligt, använd antivirusprogram på alla dina elektroniska enheter.
  • Använd andra operativsystem än Microsofts.
  • Håll din programvara uppdaterad, inklusive din webbläsare, antivirus och operativsystem.
  • Ladda enbart ner programvara från betrodda webbplatser.
  • Var uppmärksam när du surfar på internet och klicka inte på misstänkta länkar, popup-fönster eller dialogrutor.
  • Tänk efter två gånger innan du klickar på länkar eller bilagor i oväntade e-postmeddelanden.
  • Ställ in unika lösenord. Skapa starka lösenord eller lösenfraser för varje enskild webbplats och tjänst. Använd exempelvis en lösenordshanterare.
  • Aktivera flerfaktorsautentisering när det är möjligt för alla dina konton.

Läs mer om Europol

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!