Ukrainas existens hotas!

FN (Förenta Nationerna) kräver att staters suveränitet (självständighet, oavhängighet, oberoende, hegemoni) respekteras. Att stater respekterar de mänskliga rättigheterna. Och att i yttersta fall världssamfundet och FN har rätt och skyldighet att ingripa militärt för att skydda civilbefolkningen.

FN (och delvis dess föregångare Nationernas förbund) har också i FN-stadgan, FN-domstolen, samt i flera resolutioner, konventioner och folkrättsliga dokument betonat alla folks rätt till självbestämmande. Folkens självbestämmanderätt är en internationell ideologisk och politisk princip, och en rättighet för alla folk. Med grund i upplysningen, samt i de franska och amerikanska revolutionerna i slutet av 1700-talet.

Enligt FN-stadgan råder ett allmänt våldsförbud mellan världens stater. Men det finns två undantag:

  1. Om FN:s säkerhetsråd beslutar att stater får använda våld på eller mot en annan stats territorium.
  2. Om en stat blir utsatt för ett väpnat angrepp så får den angripna staten använda våld i självförsvar.

(artikel 51 i FN-stadgan).

”Ett riktigt skolboksexempel är när Irak anföll Kuwait 1990. Ett tydligt fall av olaglig militär invasion av en annan stats territorium. Då fick Kuwait använda våld för att freda sitt territorium”, säger folkrättsexperten Pontus Winther vid Försvarshögskolan på deras hemsida, samtidigt som han betonar att stormakter ofta gör egna tvivelaktiga tolkningar av internationell rätt.

Vad kan en då säga om Rysslands över ett år gamla oprovocerade anfallskrig mot grannen Ukraina? Uppenbart lika solklart som Kuwaitfallet. Irak respektive Ryssland hävdade båda att Kuwait respektive Ukraina inte var en stat eller folk, utan en gammal del av den egna staten. Enligt det resonemanget erkänner Putin inte Ukrainas rätt att existera.

Kuwait och Ukraina

Men Kuwait och Ukraina är båda internationellt erkända stater, och medlemmar i FN. De ser sig också som egna folk och nationer, och den självdefinitionen är den enda rimliga tolkningen av de ibland luddiga begreppen folk och nation. Utanförstående länder har inte rätt att förneka ett folks rätt att vara just ett eget folk, som Irak gjorde i Kuwait och Ryssland gör i Ukraina.

Rätten till självbestämmande uttrycks i FN-stadgan (artikel 1 (2) och 55 samt kapitel XI och XII). Alla folk har rätt till självbestämmande. I kraft av den rätten bestämmer de själva sin politiska status och råder själva över sin ekonomiska, sociala och kulturella utveckling… Nationellt självbestämmande är ett rättsbegrepp inom internationell rätt som syftar på den kollektiva rätten för folk att bestämma över sitt eget öde… Idéhistoriskt hör nationellt självbestämmande ihop med 1800-talets nationalism (citerat från aktuella sidor på nätet).

Ukrainakriget är alltså internationellt, rättsligt och moraliskt ett illegalt krig. Med talrika krigsbrott mot den ukrainska befolkningen och stor förstörelse av de ukrainska städerna. Ändå stod det redan långt före kriget, genom flera ukrainska val och folkresningar klart, att det finns ett eget självupplevt ukrainskt folk. Om än östslaviskt liksom Ryssland och Belarus – som Sverige med Norge och Danmark är germanska. Besläktade men olika folk/nationer/stater. Ukraina är ingen del av Ryssland, som Putin falskeligen argumenterar.

Och i kriget har ukrainarna med sin starka motståndsvilja visat att de är beredda att dö för sin nations frihet. Och ”att dö för sitt folk, det väger tungt som en sten”, som Hoola Bandoola Band sjöng när det begav sig.

”Dö för sitt folk”

Men våld löser inga problem, säger olika slags kritiker av Ukrainas legitima, lagliga, folkrättsliga försvarskamp. Krig är alltid hemsk dumt. Folk dör och skadas. Byggnader och arbetsplatser förstörs. Ekonomin körs i botten. Ukraina tvingas ta lån och blir beroende av långivarstaterna. Att skicka vapen bara förlänger kriget och lidandet. ’

Och bakom den militära konflikten ligger västs (Nordatlantens, NATO:s EU:s) expansion österut – först tog den västliga imperialismen nyliberal kontroll över ex-sovjetiska Östeuropa, sedan Baltikum, nu undergräver de regimerna i Moldavien och Georgien. De närmar sig via den påstått korrupta, oligarkiska, nazi-anstrukna regimen i Kiev allt närmare Rysslands hjärta. Och det är att provocera Ryssland och vägra erkänna dess säkerhetsbehov ”i det nära utlandet”.

Dessutom kan inte Ukraina vinna kriget, och Putin kan sätta in kärnvapen. Då kan EUropa drabbas. Det måste till förhandlingar, kompromisser, fredliga lösningar. Ryssland må vilja återupprätta sovjetväldet (”Sovjet var det gamla Ryssland”, säger Putin), men det har de inte kraft till. Och västmakterna har varit dumma och misslyckade och förstörande i sina utländska krig och interventioner, de bara stödjer Ukraina i sitt eget själviska, maktpolitiska, maktrealistiska syfte.

Jaha, så Ukraina ska få skulden för andras intressen, åsikter, krig, dubbelmoral, fula knep, olagliga och imperialistiska maktspel. Ska offra sig för freden, ska kompromissa om sitt eget lands själva existens – för Putin ser Ukraina och andra ex-sovjetrepubliker som en del av Ryssland. Ukraina är bara början på Putins storryska, ortodoxa, fascistiska imperiedrömmar, och slukar han ostraffat Ukraina fortsätter han – precis som Hitler.

Kulturellt folkmord

Har inte Ukraina rätt att i sitt rättfärdiga försvarskrig söka hjälp där den kan fås, Oavsett vilka baktankar ”hjälparna” har? Har de inte rätt att försvara sig för att landet har problem med korrupta byråkrater och oligarker, och inte för en snäll arbetarvänlig vänsterpolitik, med nassar lurande i buskarna? Har de inte den globala FN-rätten till att föra sin egna politik i sitt egna land. Sin egen rätt som eget folk till nationellt självbestämmande. Sin rätt att slåss för sitt eget folks själva existens? Mot kulturellt folkmord via russifiering? Dessutom ostraffat!!!

Idag har vi en stormakt, med en diktator och politisk brottsling (Putin i Ryssland) som hänsynslöst anfaller en oskyldig granne (det ukrainska folket). Ska hans extremhögerregim ostraffat få invadera, ockupera, och förstöra sitt grannland? Eller ska vi solidariskt fortsätta att stödja och hjälpa brottsoffret?

Stödja Ukrainas frihetskamp på deras egna villkor (som i Vietnam). Deras självständigt beslutade val att kämpa för sin nationella frihet mot Ryss-imperialismen. Och om vi i Sverige vore i samma situation skulle då vi passivt låta oss utplånas som eget folk. Eller inspireras av Ukraina och kämpa emot Putin brutala anfallskrig? Mitt svar är klart: Lär av Ukraina1

Slava Ukraini!!! Ära åt Ukraina!!!

Hans Norebrink

Läs mer om Ukraina

Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!