Faktafel tycks vara det nya normala i GP

På några dagar har GP publicerat flera artiklar som innehåller mycket grundläggande faktafel. För en tidning som hävdar att de sysslar med kvalitetsjournalistik så är det verkligen inte bra.

Sällsynta jordartsmetaller

Den första artikeln jag observerade med detta problem är en artikel om sällsynta jordartsmetaller. Den handlar om ett större fynd av järnmalm i Kiruna som innehåller stora halter av sällsynta jordartsmetaller.

Att det finns ännu mer sällsynta jordartsmetaller i avfallet, slaggen, från äldre järnmalmsbrytning låtsas artikelförfattaren inte om. Men detta är bara ett mindre problem vad det gäller artikeln. Det stora problemet är att artikeln driver en tes om att fyndet kan göra EU mindre beroende av Ryssland. Detta är falska nyheter och totalt felaktigt.

Ryssland har ingen som helst betydelse för världens produktion av sällsynta jordartsmetaller. Kina är det land dominerar produktionen och som EU kan bli mindre beroende av om Sverige började producera sällsynta jordartsmetaller i stor omfattning. I efterhand har artikelförfattarna även lagt till att EU kan bli mindre beroende av Kina men det fanns inte i artikeln från början.

De fosfater som ska framställas kommer nästan enbart från slaggen efter den gamla järnmalmsbrytningen. Det kan göra Sverige och EU mindre beroende av Kina som helt dominerar världsproduktionen med Marocko på andraplatsen. Artikeln hävdar ändå att det är beroendet av Ryssland är problemet. Men det är helt enkelt inte sant. Problemet även här är Kinas dominans. Ryssland är i detta sammanhang en mindre spelare även om de tidigare stod för en stor del av exporten till EU.

Mellanamerikansk bollsport

Den andra artikeln handlar om en gammal bollsport i Mellanamerika inklusive Mexico. I artikeln kallas den pelota vilket är totalt fel. Den variant av sporten som finns kvar idag kallas ulama och har inget med pelota att göra även om den kallas pelota maya på spanska.

Ulama är en lagsport där två lag spelar mot varandra. De använder kroppen för att förflytta bollen och göra poäng. Det är en gammal bollsport som fanns i hela Mellanamerika (Mesoamerika), bland annat bland olmeker, azteker och mayafolk. Den ”poängtavla” som har hittats i Chichen Itza är kopplad till denna sport som inte alls är pelota trots att GP sprider den falska uppgiften. Journalisten i GP har uppenbart missuppfattat nånting och fått det hela om bakfoten.

Pelota är en helt annan sport som kommer från Baskien och påminner om squash. Den förekommer under en mängd olika namn även i andra delar av södra Europa. Den kallas också jai alai i USA. Det finns också olika varianter av sporten i latinamerikanska länder. Dessutom finns det ett bollspel från Mellanamerika som fått samma namn som den baskiska sporten då det påminner om den och kanske också härstammar från den. Andra hävdar att det är en gammal sport i Mellanamerika då den ibland spelas med samma slags bollar som ulama.

GP skryter i samtliga sin artiklar med att de sysslar med kvalitetsjournalistik. Ska vi döma efter de två nämnda artiklarna är detta helt enkelt inte sant. Men samtidigt är det kanske att hårddra saken utifrån ett mycket begränsat urval.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!