Rörelser byggs underifrån!

Den 13 maj inordnar Socialistisk Politik tillsammans med Vänsterpartiet i Härryda och ABF Göteborg en nationell konferens på temat Rörelsekamp och demokrati underifrån.

– Alla viktiga politiska och sociala förbättringar är ett resul­tat av att människor organiserat sig och tillsammans tagit kamp för sina krav. Och det gäller fort­farande, säger Lasse Henriksson, en av arrangörerna.

Men det finns en risk att min­net av folkrörelsernas segrar är på väg att försvinna ur det all­männa medvetandet. Detsamma gäller med kunskaperna om hur vi praktiskt organiserar oss. Allt färre går med i politiska partier och fackföreningarna förlorar medlemmar hela tiden, särskilt ungdomar.

Konferensens syfte

Syftet med konferensen är att bidra till att gjuta liv i det demo­kratiskt folkrörelsearbetet. Vi hoppas på en bred uppslutning av aktivister från hela landet.

I fyra olika paneler fokuserar konferensen på områden som kan ses som särskilt viktiga idag:

  • Klimat och miljö
  • Antirasism och förortskamp
  • Hyresgästarbete och bostadskamp
  • Fackligt arbete och arbetsplatsrörelse

Där kommer personer som själva är djupt engagerade i rörel­sebyggande att reflektera över sina erfarenheter, diskutera och utbyta lärdomar om metoder, problem och möjligheter med varandra och övriga deltagare.

Konferensen avslutas med en gemensam utvärdering av dagen, och inte minst en diskussion om hur erfarenheterna från konfe­rensen ska kunna föras vidare.

Förändring kräver sociala rörelser

En utgångspunkt för konfe­rensen är alltså att de allra flesta viktiga reformer är ett resultat av sociala rörelser och den kamp de kan utveckla. Det är ett tema som konferensens inledare, Kjell Östberg, utvecklat i sin bok Folk i rörelse:

– Visst har många av de beslut som fattas i riksdagen en avgö­rande betydelse för människors levnadsvillkor. Det är samtidigt uppenbart att vår form av par­lamentarisk demokrati lider av betydande demokratiskt under­skott, menar han.

– Dels är ett av dess funda­ment att makten över arbete och ekonomi ska lämnas utanför demokratisk kontroll. Verklig ekonomisk demokrati måste därför skapas genom självstän­diga maktorgan på arbetsplatser, på skolor och universitet och i bostadsområdena. Dels är en grundtanke att besluten ska fat­tas i stängda utskottsrum, med­ borgarna ska hållas utanför det dagliga politiska arbetet.

Risken är stor att även vän­sterns företrädare accepterar de uppsatta villkor och de ramar som fastslås. Men att se på politik som något som politiker sysslar med i kommunfullmäktige eller i Riksdagen är alldeles för begrän­sat.

Tryck underifrån ger resultat

Kjell Östberg menar att all his­torisk erfarenhet pekar mot att ett tryck underifrån snabbt kan förändra de politiska förutsätt­ningarna i grunden. Förslag som länge verkat helt orealistiska blir plötsligt självklara. När en våg av vilda strejker svepte fram över Sverige under 1970­-talet samti­digt som det växte fram en bred kvinnorörelse och miljörörelse skapades förutsättningarna för att bygga den mest avancerade offentliga välfärd som skådats. Under en kort period ställde sig till och med LO bakom ett för­ slag som skulle ställa de flesta svenska företag under fackets kontroll.

Lasse Henriksson håller med:

– Risken är att de valda repre­sentanterna blir mer förvaltare än förändrare och därigenom en del av problemet. Lösningen på dilemmat är att man redan idag hellre lägger kraften på att bygga rörelser än att bemanna varje tänkbar post i stat och kommun.

Att bygga folkrörelser

Det är genom rörelser vi kan skapa den debatt och det poli­tiska läge som gör att det går att fatta offensiva beslut och flytta fram positionerna a?ven i de par­lamentariska organen. Det är ett annat sätt att se på vad som är det centrala i politiken, det sa?tt som arbetarrörelsen en gång växte fram genom.

Trots det handlar skolning och debatt även inom vänstern sällan om hur vi gör för att bygga dessa rörelser. Vår konferens är ett bidrag till denna avgörande diskussion för alla som vill bryta ramarna för det rådande kapita­listiska systemet och börja bygga ett annat samhälle.

Marco Jamil Espvall

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Marco Espvall on Patreon!
Become a patron at Patreon!