Minskat antal skjutningar under första kvartalet

Antalet skjutningar minskade från 94 stycken under första kvartalet 2022 till 84 stycken under första kvartalet 2023. Men trots minskningen var det ändå betydligt fler än 2021 då det var 57 skjutningar. Totalt var det i år 33 skjutningar i polisregion Stockholm, 19 i polisregion Syd, 10 i polisregion Öst, 9 i polisregion Mitt, 8 i polisregion Väst, 5 i polisregion Bergslagen och noll i polisregion Nord.

Dödade

Antalet dödade i skjutningar var 18 stycken under första kvartalet förra året medan det i år minskat till 7 stycken. 2021 var det sex personer som dödades i skjutningar under första kvartalet. I polisregion Väst har ingen person dödats i skjutningar under årets första kvartal 2023, i polisregion Syd en person och i polisregion Stockholm 5 personer.

Skadade

Förra året skadades 24 stycken personer i skjutningar jämfört med 23 i år. Minskning över hela linjen men bara marginellt när det antalet skadade personer. Av de som skadats i år hörde 12 hemma i polisregion Stockholm och 7 i polisregion Syd. Det vara bara en skadad i polisregion Väst. Resterande personer som skadades vid skjutningar återfinns i polisregionerna Mitt, Öst och Bergslagen.

Helt klart är situationen i Stockholm mycket sämre än i andra delar av Sverige. I en intervju i Göteborgs-Posten tror Diamant Salihu att det beror på att flera ledare i de kriminella gängen i Göteborg är äldre:

Den sista tiden har våldet även eskalerat till att man attackerar varandras anhöriga.

– En otroligt hemskt utveckling, tycker även de kriminella. Det har tidigare varit helt oacceptabelt. I Göteborg är det färre döda, till stor del för att det fortfarande finns äldre kriminella ledare som inte tillåter det här kaoset.

Det kan finnas en viss sanning i det men viktigare orsaker är sannolikt att gängen i Göteborg är bättre organiserade och att polisen arbetar mer förebyggande än på andra håll i Sverige. De har byggt upp en lokalpolis som har kontakt med personer i de områden de jobbar och folk sätter dit de kriminella som skjuter.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!