Narkotikaliga i Umeå ställd inför rätta

Under sensommaren 2022 fick polisen i Västerbotten uppgifter om att flera personer låg bakom en omfattande droghantering i Umeå. Det blev början till en omfattande spaningsinsats med telefonavlyssning och kameraövervakning vid misstänkta knarkgömmor. Resultatet blev att de kunde identifiera flera personer. Polisen menar att en 26-årig man var den ledande personen i grupperingen. Polisen kunde också koppla grupperingen till tio olika brott under oktober-december 2022.

En huvudmisstänkt

Sex män har nu åtalats för att på olika sätt ha hanterat amfetamin, cannabis och kokain. Narkotikan har marknadsförts på en kommunikationsapp. En av de åtalade är 26-åringen som heter Iss@ Moh@mm*d Al# H@ssan. Han är åtalad för narkotikabrott vid flera tillfällen, brott mot vapenlagen, grovt narkotikabrott vid flera tillfällen, försök till narkotikabrott. Han förekommer sen tidigare på 14 punkter i belastningsregistret. Är tidigare dömd för bland annat mordförsök, grovt vapenbrott och narkotikabrott.

Enligt polisen ska H@ssan haft privatchaufförer och anlitat en 14-årig springpojke. 14-åringen ska också övertalats att ta på sig på sig skulden för narkotika och ammunition som polisen nyligen tagits i beslag och som H@ssan redan var misstänkt för.

Övriga åtalade

Utöver 26-åringen är även fem andra män åtalade. M0qt@ba Huss*#in och Luc@s L#nd@hl är åtalade för grovt narkotikabrott och försök till narkotikabrott. Både två är tidigare dömda för misshandel. J*rry Fr@nsb*rg och S#mon R@mn*stig åtalade för grovt narkotikabrott, Fr@nsb*rg även för narkotikabrott i flera fall och försök till narkotikabrott. Han kan ses som ligans amfetaminansvarige och har sålt direkt till kund. Slutligen M@tt#as B*rgd@hl är åtalad för narkotikabrott, brott mot vapenlagen. Den sistnämnde samt R@mn*stig är personer som enligt polisen inte kan sägas ingå i ligan utan de har använts som utomstående lagerhållare.

I Aftonbladet framställs det som om gänget i Umeå skulle vara ett avancerat kriminellt gäng eller nätverk men ingenting tyder på det. Inte ens det faktum att den påstått ledande personen har kontakt med släkten Ali Khan.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!