Åtal mot paketligan i Kungsbacka

Tullverket har avslöjat en härva där över 280 kilo cannabis misstänks ha smugglats in i västsverige i ett 60-tal postpaket från Spanien. Den omfattande smugglingen bedöms ha pågått under förra sommaren. Nu har tretton mottagare och organisatörer för grov narkotikasmuggling åtalats vid tingsrätten i Göteborg.

Fem av de åtalade är tidigare ostraffade och några är endast dömda för lindrigare förseelser. Tre av männen, födda 1990, 1991 och 1998, har dock dömts för grövre brottslighet vid tidigare tillfällen. Ovanligt är att tre kvinnor är häktade som misstänkta, de är alla unga. Slutligen är en man är född i mitten på 40-talet häktad. Han är morfar till en annan person i förundersökningen. Gemensamt för alla de åtalade är att de redovisar låga inkomster eller inga alls. Gruppen beskriv som ett gäng kompisar från de södra delarna av Göteborgsområdet och fler av de åtalade är skrivna i Mölndal och Kungsbackas kommuner.

– Genom att göra många mindre beslag som vi kunnat knyta till samma avsändare har vi allvarligt stört ett kriminellt nätverk. Vi har frihetsberövat såväl misstänkta huvudmän, en distributör och mottagare av narkotikan, säger Bertil Weingarten i ett pressmeddelande. Han är insatsledare vid Tullverkets kriminalavdelning väst.

Huvudmännen hemmahörande i Spanien

Tullverket beslagtog under våren och sommaren 2022 ett stort antal postpaket med hasch från Spanien. Paketen var adresserade till mottagare i Göteborgsområdet. Tullverkets utredning visar att narkotikasmugglingen pågått från maj till juli 2022. De två huvudmännen misstänks ha skickat över sextio paket med cannabis från Spanien. Flertalet mottagare av paketen är bosatta i Göteborg, Mölndal och Kungsbackatrakten och majoriteten av dem är födda på 1990-talet.

– I vår utredning har vi lagt ett stort pussel där vi även identifierat många cannabissändningar utöver dem som vi beslagtagit. Här har vi haft en stor nytta av att kunna ta del av de misstänktas kommunikation, säger Bertil Weingarten.

Tullverket har kunnat beslagta 19 paket med hasch, men utredningen visar att ytterligare 47 paket med hasch har distribuerats till mottagare. Sammanlagt misstänks de åtalade ha smugglat in 284 kilo hasch, varav 88 kilo beslagtagits av Tullverket. Det totala värdet av den misstänkta smugglingen uppgår till cirka 20 miljoner kronor i missbrukarledet.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!