Pantrarna och de kriminella gängen

GP har gjort ett reportage om föreningen Pantrarna som fanns i Biskopsgården. Den handlar väldigt lite om kopplingen till de kriminella nätveken men väldigt mycket om de många bra saker som Pantrarna gjorde. Men samtidigt vill de flesta personer som var medlemmar i Pantrarna inte uttala sig om föreningen och den tiden. En av de som inte vill låta sig intervjuas är författaren Johannes Anyuru. De har dock intervjuat två personer, Murat Solmaz och Amanda Peterson.

Gängkonflikten i Biskopsgården

Konflikten mellan olika kriminella nätverk i Biskopsgården började med mordet på Diren Öz i juli år 2012. Han utpekades av en del för att polisinformatör och det ansågs på vissa håll var en anledning till att han mördades. Om han var polisinformatör eller inte har aldrig klarlagts. Men det har förnekats av alla i hans närhet.

Vid ett dubbelmord på Väderilsgatan år 2013 dödades Arap Savran och Shoyep Badpa. Mördarna misstänktes komma från Vårvädersligan, det kriminella nätverket i södra Biskopsgården. En av de som utpekats som ledande i detta är Houssein Chit. Han var också misstänkt för dubbelmordet och dessutom pekats ut som skyldig i en bok av en annan kriminell man.

Houssein Chit mördades våren 2015 på Vår Krog & Bar vid Vårväderstorget. Innan han blev mördad hade han sällskap med Homa Badpa, syster till Shoyep Badpa. Hon var i lokalen vid skjutningen på Vår Krog & Bar och var ett av huvudvittnena i rättegången.

Pantrarna och gängen

Diren Öz liksom Homa Badpa var båda aktiva i Föreningen Pantrarna.

Eddie Jobeen av de personer som utpekats som ledande i kriminella nätverk i Biskopsgården var också aktiv i Föreningen Pantrarna. Han har efter sin tid i Pantrarna dömts för en stor mängd brott av olika slag. Våldsbrott, penningtvätt, vapenbrott, narkotikabrott med mera.

En tid var Muhammed Hällgren vice ordförande i Pantrarna. Han är bror till Josef Hällgren, en av de personer som dömdes för inblandning i dubbelmordet på Vår Krog & Bar. Josef Hällgren ansågs vara en av de ledande personerna i det kriminella nätverket i norra Biskopsgården.

En annan medlem var Yassin Ben Salah. Han blev islamist och reste till kriget i Syrien där han dog.

Många andra personer med koppling till både i Friskvädersnätverket och Vårvädersligan uttalade också sitt stöd för Pantrarna. Inte konstigt i sig då föreningen arbetade för rättvisa åt unga i Biskopsgården. Det är inte heller konstigt att många personer som var och är småkriminella befunnit i och kring en politisk aktivistgrupp. Det är i själv verket naturligt. Även kriminella kan vara intresserade av politik och kan vara intresserade av att kollektivt arbeta för ett bättre samhälle.

Pantrarna och politiken

Aktiv i Pantrarna var också Murat Solmaz, en person som uttalade sig flitigt i media direkt efter dubbelmordet på Väderilsgatan. Strax efter sina profilerade framträdanden i media efter morden på Väderilsgatan försvann Murat Solmaz totalt.

Vad som var märkligt var att de mer politiskt ledande i Föreningen Pantrarna inte var med noggranna med att hålla bort lite tyngre kriminella från organisationen. Då tänker jag främst på personer som Murat Solmaz och Majsa Allelin som oftast var de personer som företrädde föreningen utåt. Men jag tänker också på ledande personer i det parti som kraftigt backade upp Pantrarna med resurser, Rättvisepartiet Socialisterna (RS). Ett parti i vilket Murat Solmaz var medlem en tid. RS tycks ha varit väldigt naiva i förhållande till kriminella i olika förorter. Idag har RS nästan försvunnit från Göteborg.

Idag

Murat Solmaz flyttade från Göteborg  och gick på sätt och viss under jorden. En del tyder på att han kanske utsattes för hot. Men det är inget som han nämner själv intervjun i GP. Han vill inte heller prata om vad som hänt andra medlemmar i Pantrarna. Idag arbetar för Hyresgästföreningen.

Solmaz påstår att Pantrarna bidragit till ett förändrat samhällsklimat. Frågan är hur han får ihop med med den enorma högervridning som skett i samhället. Snarare tyder allt på att Pantrarna totalt misslyckats. Ingenting de gjorde har avsatt några permanenta spår och ingenting har blivit bättre i samhället.  Detta är naturligtvis inget unikt för dem. Den svenska vänstern har som helhet misslyckats.

Amanda Peterson har en mer verklighetsnära bild av deras verksamhet. Hon kan se att den var positiv på många sätt och att det inte lyckats med nåt. Hon anser att det var en bar tid för henne och många andra. De gjorde nåt bar och ville uppnå nåt bra. Tiden med Pantrarna var en bra tid menar hon och hon ångrar inget. Det är något som är lätt. att förstå. Hon har också fortsatta arbeta med förortsfrågor så hon har inte gett upp. I motsats till Solmaz stannade hon dessutom kvar i Biskopsgården även om också hon flyttat därifrån till slut.

Pantrarna finns inte mer. De problem som var orsaken till att föreningen startades har blivit värre. Situationen i Biskopsgården är rent allmänt sämre. Högerextremismen är mycket större. Den har nationellt inflytande och utvecklingen i samhället är mycket alarmerande och problematisk.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!