Rörelsekamp – intervju med Nadja Awad

Den 13 maj ordnar Socialistisk Politik tillsammans med Vänsterpartiet i Härryda och ABF Göteborg en nationell konferens på temat Rörelsekamp och demokrati underifrån. Här följer en intervju med en av deltagarna, Nadja Awad.

Kul att du kommer på Rörel­sekonferensen. Vem är du?

– Jag bor i Örebro men är född och uppvuxen i Kumla. 31 år och är riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

Du ska vara med i panelen om Antirasism/förorts­ kamp. Hur ser ditt engage­mang ut?

– Just nu handlar mycket om projektet Röda Rummet [inte tidningen, reds anmärkning]. Det är ett samarbete mellan mig, Daniel Riazat, Lorena Delgado Varas och Malcolm Momodou Jallow där vi som riksdagsledamöter lyfter antirasismen inom partiet. Vi åker för tillfället runt i landet på turné och kunskapslyfter om regeringens och Sverigedemokraternas Tidöavtal och formulerar motståndsstrategier med de partiföreningar och distrikt vi träffar.

Enligt min mening har inte antirasismen gått tillbaka, utan snarare driver många gånger just resurssvaga grupper den antirasistiska rörelsen och det resulterar i att rörelsen har sina dalar och berg. Här behöver rörelsen fundera lite över vilka resurser och verktyg som behövs i dessa tider för att arbetet ska fortgå.

Vi har en högernationalistisk regering med Sverigedemokraterna som stödparti, som driver en borgerlig ekonomisk politik som ökar klassklyftorna i samhället, vilket slår hårdast mot den icke-vita arbetarklassen i Sverige. Samtidigt som de driver en tydlig splittringspolitik där icke-vita grupper i samhället definieras som problem och orsak till de samhällsutmaningar vi har. Den antirasistiska rörelsen är livsnödvändig för att visa på ett motnarrativ och en annan politik för människors lika värde och jämlika förutsättningar i samhället genom en stark välfärd utan rasism och diskriminering.

Vad har du för förväntningar på konferensen?

– Jag ser fram emot konferensen eftersom det kommer vara ett tillfälle för oss i vänstern att uppdatera vårt rörelsetänk som har varit så nödvändigt för hyresgäster, klimatfrågan och fackligt engagerade genom tiderna. Det behövs mer än någonsin!

Håkan Blomqvist

Ursprungligen publicerat i tidningen Internationalen.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Håkan Blomqvist on Patreon!
Become a patron at Patreon!