Heroinbeslag i Borås med koppling till Eiye confraternity

Två män från Borås har åtalats som misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott. Männen, som är i 30-årsåldern och i 45-årsåldern  tros vara en del av ett större nätverk med koppling till nigerianska Eiye confraternity eller Supreme Eiye Confraternity som den egentligen heter. De två männen och deras andra svenska kumpaner ägnar sig främst åt att smuggla heroin till Sverige. De är främst verksamma i Göteborgsområdet.

Supreme Eiye Confraternity är en kriminell gruppering som skapades 1958 som en slags studentorganisation i Ibadan i Nigeria. 1963 omvandlades organisationen till National Association of Airlords (NAA). Som de flesta andra organisationer av denna typ omvandlades de snart till en kriminell gangsterorganisation,

Eiye Confraternity är en organisation som på många sätt liknar den mer kända grupperingen Black Axe (Neo-Black Movement of Africa). Numera är Supreme Eiye Confraternity spritt över hela Västafrika liksom i delar av Europa, Nordafrika och Mellanöstern. Det finns förutom Black Axe också en mängd andra liknande kriminella organisationer som exempelvis Aiye Confraternity, Supreme Vikings Confraternity,  Klansmen Konfraternity och Two-Two (Black Beret) med flera.

I samband med gripandet av de två männen i Borås hittades 4 kilo heroin i en lägenhet. Då heroin är en ovanlig drog i Sverige är 4 kilo mycket. Under 2022 beslagtogs totalt bara 1 kilo heroin.

Flera personer som hörts i samband med ärendet har uppgett att de arbetat för Black Axe som är en annan kriminella organisation från Nigeria. Med tanke på åtalet förefaller det vara ett misstag och en förväxling av Eiye Confraternity med det mer kända Black Axe. Totalt har 12 personer frihetsberövats i den aktuella polisinsatsen.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!