Samla in pengar till stöd för de dömda för påskupploppen?

I allt väsentligt skapades påskupploppen av en högerextrem fascistisk provokatör ihop men polisstyrkor som agerade både felaktigt och aggressivt. Rasmus Paludan borde inte ha getts tillstånd att bränna koranen i stadsdelar med muslimsk majoritet eller utanför moskéer på en fredag.

Ingen skulle en tänka på att ge nån tillstånd att elda upp judiska symboler utanför en synagoga på en lördag. Det är helt otänkbart. På samma sätt borde vara omöjligt att få ett tillstånd att elda upp koranen utanför en moské eller i en stadsdel med många muslimer. Detta har inte med yttrandefrihet att göra utan det handla rom grundläggande respekt för andra människor och andra människors tro.

Ren principiellt anser jag att hädiska handlingar mot en religion ska vara lagliga, men det ska hantera smed förnuft och varsamhet. Det ska hanteras på ett sätt så att inga personer känner sig kränkta eller provocerade. Genom att tillåta koranbränning på olämpliga platser bäddade polisen för kränkningar av människors tro. Och genom dålig förankring i de lokala miljöerna, bland muslimskt troende och i förorterna parat med ett aggressivt beteende, noll förberedelser och ingen dialog skapade polisen upploppen.

Därmed inte sagt att de som utförde våldshandlingarna mot polisen agerade korrekt men utan tvekan var detta handlade på samhällets och polisens felaktiga hantering av frågan. Även om deras agerande var överilat, felaktig och våldsamt går det ändå att förstå. Polisen våldsamhet är däremot betydligt svårare att förstå.

Åtalade, häktade och dömda

Precis som efter Göteborg 2001 har också en ammas personer dömts till ovanligt hårda straff för något de inte gjort sig skyldiga till. En fascist skapade problem i deras bostadsområden. Därefter skyddade polisen honom och lät honom hållas samt angrep de personer vars liv han saboterade. Det var inte blåljussabotage utan det var sabotage av folks liv. Ett sabotage som sen backades upp av polisens våld mot de människor vars liv saboterades.

Dessutom hade polisen mage att i efterhand påstå att det var kriminella som agerade aggressivt mot polisen. Totalt falska påståenden. Det har visat sig att antalet kriminella som deltog i upploppen var få och bland de som dömts är det mycket få.

Av 125 åtalade och häktade för Påskupploppen finns det sju personer som kan kopplas till kriminella nätverk eller gangstergäng. Dessutom kan en man kopplas till en islamistiska grupper, han har varit stridande för Islamiska staten (IS). 55 av de 125 personerna var dömda tidigare, dvs 44%.

Polisen skapade upploppen. De flesta var tidigare ostraffade. Väldigt få är att betrakta som brottslingar. De är alla människor med små resurser. Det finns därför all anledning att samla in pengar till de dömdas böter och skadestånd samt pengar för att hjälpa deras familjer. Och det är precis vad några människor tänkt.

Göteborg 2001

I Göteborg dömdes 79 personer. De flesta hemmahörande i Sverige. 67 av dem har Sveriges Radio undersökt vad det gäller brottslighet. Häften av de 67 personerna har dömts för brott (33 stycken). Av dem har många dömts för skadegörelse och 6 för våldsamt upplopp. Dvs politiska brott. 6 av de 33 personerna var helt ostraffade innan Göteborgskravallerna. De flesta som var dömda hade begått politiska brott tidigare. Totalt var alltså 40% (27 av 67) av de som dömdes för brott i samband med kravallerna i Göteborg dömda tidigare.

En av dem som var dömd tidigare och begått brott efteråt var en känd nazist och sex stycken var förortsungdomar som tog sin chans att slå mot den hatade polisen. Den tidigare nazisten deltog i Landvetterrånet 2006 och minst en av de dömda förortsungdomarna blev gängledare i Backagänget och senare dödad. Även han deltog i Landvetterånet 2006.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!