Narkotikahärva i Södertälje – flera häktade

Den intensiva våldsvågen hösten 2022 i Södertälje med följande stora polisnärvaro ledde till att en stor narkotikahärva kunde nystas upp. Flera personer som bedömts ingå i Södertäljenätverlets Ronnafalang har frihetsberövats i samband med detta.

Totalt har 15 personer delgivits misstankar i narkotikahärvan. Sex personer är häktade. De flesta av dem har en koppling till Södertäljenätverket. I målet är även en utpekade ledare i Ronnafalangen vid namn Marcus Türker misstänkt. Han är häktad i sin frånvaro för synnerligen grovt narkotikabrott. För närvarande sitter han dock inlåst i Portugal i väntan på en rättegång för mord. Även en annan man från Södertäljenätverket är misstänkt för delaktighet i samma mord.

I slutet av april också häktades en man i 25-årsåldern mot sitt nekande för grovt narkotikabrott. Mannen är enligt Aftonbladet känd från föreningslivet i Södertälje där har företräder en förening som ska förebygga kriminalitet bland unga. Föreningen  har samarbetat tätt med Södertälje kommun och har det senaste året fått mer 140 000 kronor i kommunala bidrag. Han har även medverkat i riksmedia, bland annat i samband med skjutningarna som drabbat Södertälje.

Mannen i 25-årsåldern är på sannolika skäl misstänkt för grovt narkotikabrott under perioden juni – 25 augusti 2022. Han ska enligt Aftonbladet ha medverkat till att ge möjligheter till lagerhållning av narkotika. Misstankarna är bland annat baserade på kommunikation som hittats i olika mobiltelefoner.

Ronnafalangen är en två grupperingar som varit involverade i en våldsam intern konflikt under 2022. Den andra grupperingen kallas Saltskogsfalangen. Enligt uppgifter i Aftonbladet ska det handla om åtta mord och nio mordförsök på drygt ett års tid. Den 2 maj hittades också en bomb utanför ett hus i Lina hage. Det har väl sannolikt också med den våldsamma interna konflikten att göra.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!