AI – tar robotarna över?

I filmen Terminator når världens allt intelligentare robotar plötsligt en brytpunkt och uppnår självmedvetande. De inser att människan håller på att förstöra livet, naturen, klimatet, jorden. Så de beslutar att utrota mänskligheten (även extrema klimataktivister anser jorden vore bättre utan oss).

En grupp ledande internationella experter på konstgjord intelligens har i dagarna fått kalla fötter. De föreslår en paus i den ultrasnabba ökningen av artificial intelligence (AI) – och de vill få den politiskt reglerad på global nivå. Redan idag visar de allra modernaste robotarna ibland skrämmande tendenser till att verka tänka utöver det de har programmerats för.

Superintelligens?

Inom några år beräknas AI-robotarna uppnå superintelligens – deras kunskapsmassa och intelligens kommer att på alla områden vara oändligt överlägsen männikans. Och redan 2017 sa Rysslands diktator Putin att den stat som blir ledande inom AI kommer att dominera världen…

Hans allierade Xi, diktator i Kina, har tagit upp den kastade handsken. Överallt närvarande robotkameror  om med ansiktsigenkänning kan övervaka och betygsätta de kinesiska medborgarna, via ett socialt kreditsystem. Gått mot rött ljus? En minuspoäng. Städat trottoaren utanför huset? Två pluspoäng. Inte deltagit i vilda strejker eller bondeprotester mot lokala partipampars markstölder? 15 pluspoäng (mina påhittade exempel).

Intelligenta AI-robotar som kontrollerar, betygsätter, straffar och belönar oss vanliga människor, låter värre än de gamla dystra dystopiska framtidsböckerna 1984, Fahrenheit 451, och Du sköna nya värld. Liksom vår tids aliens-, katastrof-, och mänsklighetens undergång-filmer. Robotar ses inte sällan som ett hot mot mänskligheten. Till och med de ledande globala robotexperterna själva kan alltså känna rädsla, och varnar nu världen:

Systemet göder eliten

Så varför satsar den makthavande överklassen i företagen, staterna och stormakterna på en AI-baserad ekonomi? För dess extremt produktionshöjande effektivitet förstås. Arbetande och tänkande AI-robotar kan såväl ersätta som kontrollera den mänskliga arbetskraften. Det blir snabbare, billigare och ”lugnare” på jobbet när alltfler arbetare och tjänstemän av kött och blod ersätts av arbetare av gruvmetaller och återanvänt skrot.

Systemet göder den lokala, nationella och globala klasseliten. Och skulle de inte använda AI-tekniken skulle andra göra det, och bli vinnare i kampen för makt, status och rikedom. Det är den västliga kapitalismens obönhörliga evolutionära logik; expandera, effektivisera, ekonomisera – eller gå under. Mammon före moral.

Se bara hur svårt det är att begränsa och kontrollera kärnvapnen. Allt fler stater skaffar sig atomvapen, snart även det slutna Nordkorea. Problemet med att globalt kontrollera kärnvapen, allt starkare AI-vapen och mångdubblad AI-intelligens som genomsyrar samhället, är bristen på tillit och öppenhet länderna emellan. Att vid nedrustning av kärnvapen, och kontroll och begränsning av Al kunna lita på att andra länder gör likadant – inte smygforskar vidare i något hemligt labb.

Kontroll

Inget land vill riskera att hamna i bakvattnet av den framrusande Al-tekniken. Men den blir snabbt allt effektivare, och därmed allt svårare att kontrollera. Speciellt som demokratin, med dess relativa öppenhet, är på tillbakagång i världen. Den pågående (höger)auktoritära antidemokratiska autokratiseringsprocessen har vuxit till att omfatta hela 68 procent av världens befolkning.

Det kommer alltså bli svårt att kontrollera Al-revolutionen på grund av konkurrensen mellan företag och stater. Inga vill komma på efterkälken. Till det kommer rädslan för tänkande robotar. Dessa produceras numera med dramatiskt växande kapacitet att på egen hand skaffa sig ny kunskap, tänka själva, lära sig av sina misstag, komma på nya idéer, uppfinna ännu bättre robotar, bygga smartare robotar, kommunicera och samarbeta med andra tänkande robotar – och människor.

Utvecklingen

Vi människor kommer säkerligen att med den tekniska och vetenskapliga utvecklingen bli allt mer beroende av den växande robotarmén. Speciellt som det västkapitalistiska tankeparadigmet bygger på en modernistisk deterministisk ödesbunden tro på framsteg och ständigt framåtskridande. ”Det går inte att stoppa utvecklingen”, som vanligt folk uttrycker det.

Och ju intelligentare och kunnigare de blir, desto svårare för människan att hänga med och styra dem. Deras självgående förbättringsprocess är ju förutsättningen för deras ökande effektivitet. Och vi talar inte längre om typ fasta industrirobotar.

Tänk snarare på filmvärldens frigående människoliknande robotar. Med långtidsbatterier, solceller på ytan, ofta beväpnade. Som själva driver verkstäder, vilka själva tillverkar och reparerar robotar. Som ser till att trygga sin långsiktiga eltillförsel. Glöm att ”det är väl bara att dra ur sladden om något går fel”–argumentet.

De superkunniga robotarna kommer förhoppningsfullt att tjäna oss, Homo sapiens väl, men troligen också se till att värna om sin egen fortlevnad… Därför finns idag en mänsklig rädsla för AI-robotarna bland fler än de gamla vanliga paranoida konspirations-teoretikerna. Kan de ta makten från oss människor?

Hans Norebrink

En serie texter om artificiell intelligens
  1. Tar robotarna över?
  2. Får robotarna (tjänste)jobben?
  3. Nu växer arbetarklassen!
  4. Onödig medelklass
  5. Från prylar till relationer
  6. Arbetare och robotar – förena er!
Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!