Förberedelse till mord och narkotikabrott i Uppsala

Uppsala tingsrätt har dömt tolv personer som på olika sätt varit inblandade i omfattande organiserad brottslighet. Två av de åtalade dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott och förberedelse till mord. Därutöver dömdes fyra andra personer för förberedelse till mord. En av dem även för försök till mord och grovt vapenbrott. Ytterligare fem personer dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott och en person för narkotikabrott.

Domen omfattar även ett åtal mot ytterligare en person som åtalats för stämpling till rån tillsammans med en av de övriga åtalade. Därutöver har även andra åtal mot några av de tilltalade prövats i målet.

Bevisningen i målet har i huvudsak byggt på analyser av chattmeddelanden i de krypterade chattjänsterna SkyECC och EncroChat. Av meddelandena har kunnat utläsas att en grupp av de nu dömda begått omfattande hantering av stora mängder narkotika samt att en annan grupp förberett mord på flera personer.

De dömda

Två av de dömda ingår i båda grupperna. De har därför dömts för både synnerligen grovt narkotikabrott och förberedelse till mord. Dessa två, Darko Jalal och Soran Saleh, dömdes till fängelse i tolv år och tio månader. Hänsyn har tagits till att de suttit häktade i ett år. Även flera andra fick långa straff:

  • Ayoub El-Masry –  fängelse i tio år och tio månader för förberedelse till mord, medhjälp till försök till mord samt grovt narkotikabrott.
  • Maher Amaya – fängelse i tio år och fyra månader för förberedelse till mord, medhjälp till försök till mord samt stämpling till rån.
  • Rekan Mostafa – fängelse i nio år och tio månader för förberedelse till mord, medhjälp till försök till mord samt ringa narkotikabrott
  • Omar Mohamad – fängelse i sju år för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott och tre fall av misshandel.
  • Walid Al-Musawi – fängelse i fem år och tio månader för synnerligen grovt narkotikabrott.
  • Robin Bawa – fängelse i fem år och tio månader för förberedelse till mord, försök till mord, grovt vapenbrott och narkotikabrott.
  • At#lla D@vut – fängelse i tre år för synnerligen grovt narkotikabrott.

Därutöver dömdes ytterligare tre personer till fängelse mellan sex månader och två år och tio månader. Den som fick 6 månader dömdes för stämpling till rån. En person dömdes till skyddstillsyn och 120 timmar samhällstjänst för narkotikabrott.

– Eftersom bevisningen byggt på analyser av chattmeddelanden i krypterade chattjänster har det varit avgörande för tingsrätten att chattarna förekommit i sammanhang som varit begripliga och logiska och gett en förhållandevis fullständig bild av händelseförloppen, säger Ulla Gustavsson, rådman, i ett pressmeddelande.

Läs mer om Uppsala

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!