Bredängsnätverket – Bredäng och Sätra

Ett hierarkiskt uppbyggt nätverk som är verksamt i Bredäng som dessutom är allierade med Sätra yngre. Det sistnämnda nätverket kan i praktiken kanske betraktas som en del av Bredängsnätverket. Det finns ingen ensam tydlig ledare, utan flera personer har ledande roller. Nätverket har en stark koppling till Bandidos, där flera av medlemmarna ingår.

Toppskiktet

Högst upp finns toppskiktet. Polisen menar att det historiskt bestått av uppemot fem personer. Ledarskiktet betalar enligt Aftonbladet in en medlemsavgift varje månad som bland annat ska gå till vapen. Flera av de tongivande medlemmarna bedöms även vara medlemmar i Bandidos. Fyra av de ledande personerna anses också vara medlemmar i Bandidos MC. Tre utpekade ledande medlemmar är för närvarande häktade i sin frånvaro misstänkta för grova brott.

Ledare

En ledargestalt vid namn Ahmed Mohamed (Manolo) som föddes 1988. Misstänks ha varit inblandad i handel av sammanlagt cirka 100 kilo amfetamin som skulle säljas vidare. Polisen lyckades dock ta stora delar av partiet i beslag. Han håller sig förmodligen undan i Somalia. Han är också medlem i Bandidos MC. De övriga ledande personerna som kan knytas till Bandidos MC är Ozan Sarikaya och Jeffrey Ong. Också de befinner sig utomlands.

Evy Nkiwa som föddes 1993 är en annan ledande medlem. Han har bland annat misstänkts för att ha planerat mörda en medlem i Östberganätverket våren 2021. Dessutom för att ha köpt 200 kilo cannabis i Spanien och för att ha sett till att hälften av partiet smugglats till Sverige. Dömdes till ett år och åtta månaders fängelse 2017 för bland annat mordförsök på två personer i Östberganätverket. Antas befinna sig i annat land.

En gängtopp som föddes 1995 har bland annat misstänkts för ett brutalt utpressningsförsök i miljonklassen. En kvinna fördes ut i skogen och utsattes för allvarligt våld. Misstänks även för grova narkotikabrott. Antas idag befinna sig i annat land.

Platscheferna

Personerna i mellanskiktet fungerar som platschefer över narkotikaförsäljningen i Bredäng och befinner sig enligt Aftonbladet i centrum dagligen. Mellanskiktet uppges utöva en hård kontroll över langarna under dem. En person i mellanskiktet är född 1994. Han dömdes till villkorlig dom och dagsböter för misshandel 2014. En annan person i mellanskiktet är född 1996. Dömdes till dagsböter för häleriförseelse 2013.

Dessutom kan en rappare, Josef Ali Abed (Jojo), hänföras till denna grupp. Han anses bedriva propaganda i sociala medier i syfte att locka yngre personer till nätverket. I hans videos syns vapen och narkotika. Dömdes till ett år och fyra månaders fängelse för grovt vapenbrott och narkotikabrott 2022. I rättegången dömdes dessutom ytterligare två personer. I media kallas han krimfluencer.

Underhuggarna

Längst ner i nätverkets hierarki finns ungdomar i Bredäng och i närliggande Sätra. De säljer och förvarar narkotika men utför även andra tjänster som bevakning och spaning.

Det totala antalet medlemmar i Bredängsnätverket ska vara cirka 25 personer enligt Aftonbladet.

Försäljning av narkotika anses vara Bredängsnätverkets huvudsakliga verksamhet. De säljer både på gatan i Bredäng och ordnar hemkörning.

Samröret med Bandidos MC ger Bredängsnätverket en väldigt stor internationell kontaktyta och underlättar importen av narkotika till Sverige.

Konflikterna

Bredängsnätverket är kända för att det är inblandade i flera våldsamma gängkonflikter. Mycket länge, sen 2013, har de varit i konflikt med Östberganätverket. Konflikten startade med ett bråk om ett kokainparti och sedan dess har ett tiotal mord och mordförsök skett. Sen en tid tillbaka har de allierat sig med en splittring i Östberganätverket kallat Nya Östberga.

Under konflikten med Östberganätverket har det skett flera uppmärksammade mord, däribland det så kallade Mariehällsmordet i november 2017. Då sköts Joaquin Morales Basilio till döds med ett automatvapen efter en kort biljakt på Bällstavägen i Bromma. Han var en ledande person i Bredängsnätverket. I juni  2018 dömdes två av sju åtalade för inblandning i mordet. Flera av de åtalade var från norra Stockholm och tillhörde inte Östberganätverket utan möjligen en med dem allierad kriminell konstellation, Märstanätverket. I hovrätten frikändes alla.

Sedan flera år är också Bredängsnätverket och Sätranätverket inblandade i en blodig fejd. 2019 hittades två unga män mördade i en källare. De två männen ansågs tillhöra Bredängsnätverket men tillhör egentligen det allierade nätverket Sätra yngre. Någon dag senare dödades en 24-årig man i ett hämndattentat.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!