Det är regeringen som göder gängen

Partyknarkarna göder gängen skriver DN. Det är fel på alla möjliga sätt. Narkotika används främst av fattiga, främst av människor med problem av olika slag. Det är vanligare att sådana människor är fattiga. om det inte var det från början så blev de fattiga när de fick problem.

Huvuddelen av omsättningen på narkotikamarknaden står cannabis för. Cirka 40%. Därefter följer amfetamin och kokain med 18 respektive 21%. Den enda av dessa droger som främst används av partyknarkare är kokain. 80% av omsättningen inom narkotikahandeln handlar om narkotika som inte används av partyknarkare.

Dessutom är narkotika bara en av inkomstkällorna för den organiserade brottsligheten. En av de mindre. Vinsterna inom narkotikabranschen är mellan 1 och 3 miljarder. Bidragsfusk och andra välfärdsbrott ger mellan 11 och 27 miljarder till de kriminella gängen. Större delen av dessa brott har möjliggjorts genom privatiseringar och avregleringar.

Svartarbete är dock det som ger mest pengar, totalt 60 miljarder. Hur mycket av det som är inkomster för de kriminella gängen är okänt men även om det bara är 10% så innebär det dubbelt så höga vinster från svartarbete än från narkotikahandel. Även svartarbetet har gynnats av avregleringar och privatiseringar.

Vanliga bedrägerier riktade mot privatpersoner beräknas ge de kriminella gängen nästan lika mycket som narkotikahandeln.

Vinster av kriminalitet, ungefärligt antal miljarder kronor
  1. Svartarbete, 60 miljarder
  2. Välfärdsbrottslighet, 11-27 miljarder (bidragsfusk etc)
  3. Krogfusk, 15-20 miljarder
  4. Byggfusk, 5 miljarder
  5. Momsfiffel, 5 miljarder
  6. Narkotikabrott, 1-3 miljarder
  7. Bedrägerier, 2 miljarder
  8. Punktskattebrott, 2 miljarder

Det är tydligt att det som ger de kriminella gängen störst inkomster är sådant som den borgerliga privatiserings- och nedskärningspolitiken fört med sig. Den borgerliga politiken är det som ger gängen de största inkomsterna. Regeringen ger gängen de största inkomsterna. Regeringen är därmed de som göder gängen. Inte några partyknarkare.

Det är väl så DN också vill ha det. De stöder ju regeringens politik och stöder därmed de åtgärder som lett till de stora inkomsterna för gängen. Att skylla på partyknarkare är bekvämt men inte på något vis sant.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!