Livstids fängelse för mord på Långströmsgatan

Göteborgs tingsrätt har dömt en man som kört på och dödat sin mamma samt försökt döda den man hon hade en relation med. Han har dömts för mord och försök till mord till livstids fängelse. Tingsrätten friade samtidigt mannens yngre bror, som fanns med i bilen, från det åtalet.

Den 30 juli 2022 blev en man och en kvinna påkörda av en personbil på Långströmsgatan i Göteborg. Kvinnan avled till följd sina skador. Mannen överlevde men orsakades allvarliga skador. I bilen färdades två av kvinnans söner. Den äldre brodern körde bilen och den yngre var passagerare. Efter påkörningen åkte de till sin farmor och farfars bostad. Där parkerade de bilen som hade använts vid påkörningen samt lämnade platsen i en annan bil. Senare samma kväll påträffades bröderna av polis i Helsingborg. Bröderna åtalades för mord och försök till mord.

Domar mot bröderna

Tingsrätten som ansåg att påkörningen skett avsiktligt dömde den äldre brodern för mord och försök till mord. Tingsrätten dömde även den äldre brodern för olaga hot mot mamman och för ringa narkotikabrott samt rattfylleri. Han frikändes från övriga åtal för olaga hot samt för brott mot knivförbudslagen.

Åklagaren har i målet påstått att gärningen har haft ett så kallat hedersmotiv. Detta har tingsrätten inte beaktat utan de menar i ett märklig resonemang att den romska gruppen inte har nån hederskultur på samma sätt som vissa invandrargrupper. Alla inblandade är romer. Därför menar de att mordet inte är baserat på nån hederskultur då det bland romerna inet ingår att döda någon för att upprätta hedern. Det är för mig ett nonsensresonemang. I ingen hederskultur är det normalt att mörda personer för att upprätta hedern. Det förekommer ändå, så även bland romer.

Åklagaren har påstått att bröderna utförde påkörningen tillsammans och i samförstånd. ”Enligt tingsrättens uppfattning har åklagaren inte bevisat något gemensamt motiv, att bröderna planerade påkörningen tillsammans eller att den yngre brodern var medveten om vad som skulle hända när han satt i bilen”, säger rättens ordförande, lagmannen Göran Lundahl.

Tingsrätten frikände därför den yngre brodern från åtalet för mord och försök till mord. Den yngre brodern dömdes dock för två fall av olaga hot mot den påkörde mannen och för brott mot knivförbudslagen. Han frikändes från övriga åtal såsom olaga hot och ringa narkotikabrott. Påföljden för honom bestämdes till ungdomsvård.

Den äldre brodern ska betala skadestånd till den påkörde mannen med 254 700 kr, sin mormor med 185 558 kr, till tre syskon med vardera 150 000 kr och sin moster med 110 000 kr.

Andra domar och dömda

Tingsrätten friade brödernas farmor och farfar från ett åtal för grovt skyddande av brottsling. De ansåg inte att det var styrkt att de tillsammans och i samförstånd bland annat tillhandahöll en flyktbil åt bröderna.

Brödernas farfar dömdes för tre fall av olaga hot mot den påkörde mannen och dennes pappa. Han frikändes från övriga åtal. De avsåg bland annat olaga hot, uppmaning till självmord och försök till grov utpressning. Påföljden för honom bestämdes till villkorlig dom.

Den påkörde mannens pappa dömdes för sin del för grovt förtal mot farfadern. Han fick villkorlig dom i förening med dagsböter.

Tingsrätten frikände farmodern från de övriga åtal som riktats mot henne. Dessa omfattade åtal för olaga hot och uppmaning till självmord. Tingsrätten frikände också brödernas pappa från ett åtal för olaga hot.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!