Rörelser i kamp – intervju med Lina El Yafi

Den 13 maj ordnar Socialistisk Politik tillsammans med Vänsterpartiet i Härryda och ABF Göteborg en nationell konferens på temat Rörelsekamp och demokrati underifrån. Här följer en intervju med en av deltagarna, Lina El Yafi.

Hallå där Lina El Yafi, vem är du?

– Jag är 45 år gammal och arbetar som spårvagnsförare sedan 2002 men nu tjänstledig sedan i höst för politiskt uppdrag i regionen. Jag bor i Liljeholmen/ Årstadal i Stockholm.

Vilket är ditt bästa exempel på hur en rörelse kan göra skillnad?

– Jag tycker den fackliga kam- pen och den arbetsplatsrörelse vi har sett på pendeltågen under två års tid är ett bra exempel på hur stark sammanhållning kan göra skillnad. Idag styr idén om att man ska klara sig själv. Min erfarenhet är att det är svårt att ensam åstadkomma förbättringar, gör man det tillsammans så blir man starkare.

Hur bygger vi rörelser på arbetsplatserna?

– Jag tror det är viktigt att organisera sig lokalt, på sin arbetsplats med sina arbetskam- rater. Jag tror det viktigaste är att skapa ett engagemang och arbeta med förankring. Att hitta en fråga som är viktig på arbetsplatsen och som går att samlas kring.

Vad kan fackföreningsrörelsen göra för att förnya sig?

– Fackföreningarna behöver arbeta hårdare för att nå unga och utrikesfödda som i större grad har otrygga arbetsförhållanden. Det kan vara att driva krav som syftar till att förbättra situationen för dom med otrygga arbeten, rätten till heltid och högre lön.

Jag tror också att fackföreningsrörelsen skulle behöva kroka arm med klimatrörelsen så att omställningen blir rättvis. Klimatrörelsen lockar många ungdomar och att visa att facken arbetar med dom här frågorna kunde locka dom till facket. På samma sätt skulle man kunna nå fler unga och utrikesfödda om frågor som antirasism och diskri- minering prioriterades mer.

Det sker en massa bra organisering och fackligt arbete på arbetsplatserna som man behöver sprida och visa som bra exempel, kan dom så kan fler göra det.

Håkan Blomqvist

Tidigare publicerat i Internationalen.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Håkan Blomqvist on Patreon!
Become a patron at Patreon!