Två män dömda för containerkokain

Två män har av Helsingborgs tingsrätt dömts för att ha hämtat över 47 kilo kokain från en container i Helsingborgs hamn till vardera sju och ett halvt års fängelse.

På natten mellan den 13 och 14 december 2022 såg spanare i Helsingborgs hamn hur de båda männen bar med sig tre tunga väskor ut från hamnen. De kunde senare gripas utanför hamnen. Det visade sig att de hade hämtat 47 förpackningar med vardera ett kilo kokain från en sydamerikansk fruktcontainer.

En av männen påstod under rättegången att han trodde förpackningarna innehöll cannabis och att han utfört jobbet för att betala av en skuld. Den andre mannen påstod att han inte har känt till vad förpackningarna innehöll utan bara var där för att hjälpa sin vän.

Tingsrätten ansåg att detta var bortförklaringar. De båda männen hade rest till ett för dem främmande land där de nattetid tagit sig in på ett avspärrat område som det varit förbjudet att uppehålla sig på. De har letat upp rätt container, brutit sig in i den, tagit förpackningarna och lagt i väskor som de sedan burit ut från hamnen. Tingsrätten konstaterade att det har varit fråga om ett uppdrag som måste ha krävt omfattande instruktioner. Det krävde även inköp av vissa verktyg.

Dom

Tingsrätten menade att mycket talar för att de två männen känt till vad som funnits i paketen eller att de i vart fall borde förstått att det varit kokain. Det innebär att de åtminstone gjort sig skyldiga till det som kallas likgiltighetsuppsåt. Båda männen dömdes därför till fängelse i sju år och sex månader för synnerligen grovt narkotikabrott . De utvisas även på livstid.

En nämndeman var skiljaktig och ansåg, med hänsyn till den stora mängden kokain som det rört sig om, att påföljden skulle bestämmas till åtta års fängelse.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!