Problemet är inte AI utan kapitalismen

Kapitalismen har inneburit att sociala medier har utvecklats i en riktning som ska ge maximal vinst för de företag som driver och utvecklar sociala medier. Jakten på maximal vinst (maximal avkastning) är själva essensen av kapitalismen. I kapitalistiska länder med diktatoriskt styre och begränsad frihet har de social medierna också utvecklats för att ge staten och makthavarna maximal kontroll över medborgarna, folket, de som lever i de aktuella länderna.

Samma problem är det med artificiell intelligens (AI). Om de utvecklas av och i kapitalistiska företag kommer de att utvecklas i en riktning som ska ge företagen maximal profit, maximal vinst. Om de dessutom utvecklas i diktaturer kommer de också att utvecklas för att ge makthavarna maximal kontroll.

Medvetande

Risken att AI skulle utveckla nån form av egentligt medvetande eller självmedvetande är mycket liten, kanske till och med obefintlig:

Även om det är ytterst osannolikt att modeller som ChatGPT skulle ha något som ens liknar ”medvetande” bör vi inte helt avfärda tanken att de i framtiden skulle kunna uppvisa tecken på medvetenhet. I stället bör vi, precis som Ulf Danielsson själv föreslår, visa en viss ödmjukhet, eftersom vår förståelse av vårt eget medvetande och dess uppkomst är så begränsad.

[…]

Vi bör nog se upp för att helt fastna i Hollywoods våldsamma dystopier. Vi borde snarare vara oroade över betydligt mer realistiska och jordnära risker: de scenarier vi redan känner igen från den tråkiga vardagliga dystopi som vi faktiskt lever i.

Frågorna som bestämmer hur AI kommer påverka vår värld har nog mindre att göra med att de skulle uppnå medvetande och blodtörst – och mer att göra med ekonomiska affärsmodeller och samhälleliga institutioner.

Det egentliga problemet

Konsekvensen av att vi låtit storföretag utveckla de sociala medierna har blivit att vi fått ett hårt polariserat debattklimat med fokus på motsättningar och konflikt istället för konstruktiv debatt och meningsfulla möten. Det är en följd av det kapitalistiska systemet. Frågeställningen bör alltså inte vara risken för ett Terminator-liknande samhälle utan hur vi demokratiskt ska kunna styra utvecklingen av AI. Jag tror inte det går som vi inte avvecklar kapitalismen med dess inriktning på ständig vinst och så stor vinst som möjligt.

AI är inte problemet. Kapitalismen är problemet.

En serie texter om artificiell intelligens
  1. Tar robotarna över?
  2. Får robotarna (tjänste)jobben?
  3. Nu växer arbetarklassen!
  4. Onödig medelklass
  5. Från prylar till relationer
  6. Arbetare och robotar – förena er!
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!