6 vindkraftsprojekt i Skagerak och 4 i Kattegatt

I Västerhavet finns det totalt tio stora vindkraftsprojekt varav 8 i huvudsak utanför territorialvattengränsen. Tre stycken i Kattegatt är godkända av regeringen medan inget i Skagerak är godkänt. Det fjärde i Kattegatt lär inte bli godkänt och flera av de som projekteras i Skagerak har också små möjligheter att bli godkända. Större delen av dem ligger på områden som är viktiga för yrkesfisket och borde därför inte ges tillstånd. Två ligger inom havsområden som är skyddade och de kommer troligen aldrig att godkännas.

Skagerak

Totalt finns det sex vindkraftsprojekt som projekteras och planeras i Skagerak utanför territorialvettengränsen men i Sveriges ekonomiska zon. Vidar (91 vindkraftverk), Skagerrak Offshore Gamma (145), Mareld (165), Poseidon Nord (75), Poseidon Syd (19) och Västvind (50).

Planerade vindkraftsparker

Skagerrak Offshore Gamma planeras mitt i ett skyddat havsområde (Bratten) och kommer förmodligen aldrig att få ett godkännande. Vidar, Poseidon Syd och Västvind planeras delvis på områden som är viktiga för fisket. Mareld och Poseidon Nord är tänkta att nästan helt ligga på områden som är viktiga för fisket. Dessutom ligger Västvind till stor del innanför territorialvattengränsen. Poseidon Syd och Västvind överlappar dessutom delvis. Jag har svårt att se hur Västvind skulle kunna bli av. Öckerö kommun lär säga nej. De som verkar ha störst chans att bli godkända är Vidar och Poseidon Syd. Kanske också Poseidon Nord och ett förhoppningsvis krympt Mareld.

Prickiga områden är viktiga för fisket och ljusblå är farleder.

Kattegatt

I Kattegatt finns fyra projekt, de två som regeringen just godkänt (Galene med 21 vindkraftverk och Kattegatt Syd med 80). Det sistnämnda har godkänts trots att det ligger i ett område som anses viktigt för fisket. Vidare ett som tidigare blivit godkänt av alla myndigheter (Kattegatt Offshore med 50) men som haft problem med finansieringen och blivit överklagat till EU. Slutligen också ett, Stora Middelgrund (50), som troligen aldrig blir godkänt då det planeras ligga i ett marint skyddsområde.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!