Bekämpa gängvåld utan att beröra narkotikafrågan

I DN skriver Isobel Hadley-Kamptz om gängvåldet och narkotikan. Hon ifrågasätter att det går att komma åt gängvåldet utan att också diskutera och göra något år narkotikaproblemet. Men hennes utgångspunkt är felaktig. För det första är narkotika en förhållandevis liten inkomstkälla för den organiserade brottsligheten och för det andra är det i huvudsak inte droghandeln som ligger bakom gängvåldet. Dessutom ska vi har klart för oss att Sverige är ett av de minst våldsamma länderna i världen. Slutligen är Sverige också ett land med mycket litet narkotikabruk, Mindre än i de flesta andra europeiska länder,

När det gäller gängvåldet, skjutvapenvåldet, så är det något som märks och som upplev som ett stort problem i vissa förortsområden. Inte för att det gör förorterna osäkra eller farliga, utan för att föräldrar förlorar sina barn och för att det skapar social oro. Därför är det viktigt att samhället gör något åt skjutvapenvåldet. Det är dessutom bevisat att det går att åtgärda. Utan att diskutera narkotikafrågan och utan att åtgärda narkotikahandeln.

Minskat gängvåld

Staden Göteborg har lyckats. Skjutandet i Göteborg är ner på de nivåer som fanns i början av 1990-talet. Det är så sällsynt att det på de flesta håll inte längre upplevs som ett problem. Detta har gjorts utan att allas bry sig om narkotikahandeln som sådan. Utan det har gjorts genom att polisen skapat ett förtroende i förorter som lett till att människor ser polisen som en partner de kan samarbeta med i kampen mot de kriminella. Genom mjuka metoder, dialog och samarbete med andra myndigheter och folk i förorterna har våldet kunnat bekämpas. Utan att diskutera narkotikafrågan. Utan att överhuvudtaget hantera narkotikahandeln.

Våldet har alltså bekämpats. Men den organiserade brottsligheten finns kvar. Det ligger också i de kriminellas intresse att konflikterna och våldet hålls nere. Det gör uppmärksamheten mindre, polisens närvaro mindre och verksamheten mer lönsam. Att ha våldsamma konflikter stör verksamheten, begränsar rörligheten och därmed möjligheten att tjäna pengar. Utöver detta kostar det i sig själv en massa pengar.

Bekämpa den organiserade brottsligheten

Vill vi motverka den organiserade brottsligheten måste deras stora inkomstkällor åtgärdas. Det handlar om olika former av bedrägerier både mot det gemensamma och mot människor. För att minska bedrägerierna mot det gemensamma måste vård, omsorg, förskola och skola avprivatiseras och drivas i offentlig regi.

Dessutom måste järnvägar och annan infrastruktur återregleras och upphandlingssystemen göras om. Naturliga monopol som järnväg, elnät, vattenförsörjning med mera måste drivas i offentlig regi. Dessutom måste byggbranschen, åkerinäringen, restaurangbranschen, banker och många andra servicebranscher återregleras eller regleras hårdare för att minska möjligheterna till penningtvätt. Sådana här åtgärder skulle så direkt mot den organiserade brottslighetens ekonomi och det mycket hårdare än vad åtgärder mot narkotikahandeln skulle göra. Det går alltså att komma åt den organiserade brottsligheten utan att diskutera narkotikafrågan. Utan att åtgärda narkotikahandeln.

Det går alltså att komma åt både gängvåldet och den organiserade brottsligheten utan att diskutera narkotikafrågan.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!