Dom för dödsskjutning i Norsborg den 5 april 2022

Södertörns tingsrätt har dömt tre män 22 år, 20 år och 16 år gamla för ett mord som ägde rum den 5 april 2022 i Norsborg. Männen som är 22 och 20 år gamla har även dömts för bl.a. människorov, grov våldtäkt, övergrepp i rättssak och misshandel. De senare nämnda brotten har inget samband med mordet den 5 april 2022.16-åringen har också dömts för grovt narkotikabrott. Därutöver har fyra andra män dömts för flera brott. Bland annat medhjälp till människorov, grovt vapenbrott, skyddande av brottsling, grovt brott, narkotikabrott och grovt narkotikabrott.

Tisdagen den 5 april 2022 anlände tre maskerade män i en stulen bil till Norsborg. Två av dem som idag är 20 år och 16 år gamla klev ur bilen beväpnade med varsitt vapen. På en närbelägen innegård i ett flerbostadsområde sköt de ihjäl en person. Enligt tingsrättens mening har utredningen gett ett mycket starkt stöd till att männen gemensamt och i samråd skjutit ihjäl målsäganden. Detta genom att med två skjutvapen skjuta denne med tio skott mot huvudet och överkroppen.

– Tingsrätten har funnit att även den 22 åriga man som agerade som chaufför ska dömas för mord i stället för medhjälp till mord. Detta för att utredningen visat att han har genom aktivt handlande medverkat i att förbereda och planera mordet tillsammans med den 20 åriga skytten, säger rättens ordförande ställföreträdande chefsrådmannen Kian Amraée i ett pressmeddelande.

Efter mordet flydde de två mördarna till Turkiet. Den yngre av dem kom tillbaka till Sverige i september 2022 varvid han greps. Den äldre mannen greps i Schweiz.

Domar

Förutom mord dömdes 22-årige Yusuf Akkaya och 20-årige Dogukan Capan även för människorov, grov våldtäkt, övergrepp i rättssak och misshandel. Dessa gärningar har inget samband med mordet. Straffet för de båda bestämdes till fängelse på livstid. Straffet för 16-åringen som vid mordet var endast 15 år gammal betsämdes till sluten ungdomsvård i två år och sju månader. Detta med hänsyn till hans låga ålder.

– Utredningen har klart visat att 15 åringen har varit en av de två skyttar som hänsynslöst sköt ihjäl målsäganden mitt i ett tättbebyggt flerbostadsområde. Mordet är så pass allvarligt att straffet för en vuxen person är fängelse på livstid. Men med hänsyn till den lagstiftning och praxis som vi har på området för närvarande kan mordet i praktiken inte resultera i annat straff än en sluten ungdomsvård på två år och sju månader för den som var 15 år gammal vid gärningen, säger rättens ordförande ställföreträdande chefsrådmannen Kian Amraée.

Förutom ovan nämnda tre personer har fyra andra åtalade dömts. De har dömts för bl.a. skyddande av brottsling, grovt brott, grovt vapenbrott, medhjälp till människorov och narkotikabrottslighet. En av dem, Svante Jakobsson, dömdes för grovt vapenbrott. Hans straff ingår dock i ett tidigare utdömt straff på fängelse i sju år och tio månader. En åtalad har helt friats.

Tingsrätten har bestämt att de dömda för mordet ska betala skadestånd till den mördades närmaste familjemedlemmar. Skadestånd har också dömts ut till andra målsäganden i målet.

Tingsrätten har också beslutat att de 22 och 20 år gamla männen som dömts för bl.a. mord till livstidsfängelse ska vara fortsatt häktade till dess domen mot de vinner laga kraft, dvs inte kan överklagas längre.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!