Hammarkullekarnevalen får ha vilka sponsorer de vill

Hammarkullekarnevalen ordnas av en förening. En ideell förening. De har sponsorer för att kunna genomföra karnevalen. En av dessa sponsorer i år var Vänsterpartiet. Alltså fanns vänsterpartiets logga på funktionärernas tröjor. Det  finns inget konstigt, märkligt eller oegentligt i det.

Precis om idrottsklubbar gör reklam för spelbolag, klädfabrikanter, inkassobolag och byggbolag på grund av de ger pengar till klubben gör naturligtvis Karnevalsföreningen reklam för de som ger pengar till karnevalen. Må det vara Bostadsbolaget (Göteborgs Bostads AB), ABF, Göteborg Energi, Göteborgs stad, Vänsterpartiet, Angereds Folkhögskola eller Västra Götalandsregionen.

Moderaternas gnäll över detta är otroligt löjligt och fjantigt. Om de vill ha sina loggor på funktionärernas tröjor får de väl helt enkelt sponsra karnevalen. De får helt enkel skänka pengar eller tröjor eller nåt annat. De har också erbjudits att sponsra och att köpa reklamplats men avböjt:

– Moderaterna har ju fått samma propåer som alla andra partier, utom SD, att köpa plats på tröjan eller få plats i området. Det fick ju alla partier, men Moderaterna har ju aldrig köpt plats för de tycker inte det är värt pengarna att synas i det här området, så det är inte konstigt.

Hans bild är att han åtskilliga gånger ringt och försökt få kontakt med Moderaterna om deras medverkan på karnevalen – utan någon större framgång. Efter många försök ska han ha fått ett svar från en ombudsman på partikansliet som inte verkade veta vad Hammarkullekarnevalen är för något.

Tre dagar innan folkfesten drog igång hörde Moderaterna av sig och ville ha en plats på karnevalen, vilket Tony Parath lyckades lösa i sista sekund.

[…]

Tony Parath påpekar att huvudtalaren för några år sedan var just Axel Josefson, Moderaternas gruppledare i Göteborg och dåvarande ordförande i kommunstyrelsen.

Folkligt

Sanningen är nog att de gnäller för att de inte vill ha folkliga arrangemang som ordnas av vanligt folk och som politikerna och politrukerna inte har kontroll över. Vänsterpartiet ju dessutom ett mycket större parti i Hammarkullen än alla högerpartierna ihop. Det är därför inte konstigt att de är med och sponsrar karnevalen genom att köpa reklamplats. Genom åren har det dock funnits många fler talare från högerpartier (2 moderater och 3 liberaler) eller socialdemokraterna (10 stycken) än från Vänsterpartiet (2 stycken).

Hammarkullekarnevalen är inget kommunalt arrangemang utan ett privat medborgarstyrt arrangemang. Vem om helst som passar ihop med Hammarkullekarnevalens målsättningar kan därför sponsra det och köpa reklamplats. De enda partier som knappast kan vara tänkbara som sponsorer är rasistiska Sverigedemokraterna och muslimska Nyans.

Läs mer om Hammarkullen

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!