En del kallar oss krigshetsare

Jag tillhör den del av vänstern som stöder Ukrainas rätt till att försvara sitt eget territorium. Precis som jag och andra inom vänstern försvarade Vietnams rätt att försvara sig med vapen mot USA:s angrepp innebär det att jag försvarar Ukrainas rätt att försvara sig med vapen mot Rysslands angrepp. Denna inställning gör att en del individer på vänsterkanten (varav en del är såna som inte längre kan kallas vänster) kallar mig och mina åsiktsfränder för krigshetsare.

Något som verkligen är bisarrt. De människor som gör det är samma människor som kräver att Ukraina ska sluta försvara sig, sluta kriga och göra upp med Putin så att det blir fred. De vill att Ukraina ska acceptera den ryska ockupationen av delar av Ukraina. Några liknande krav riktar de oftast inte mot Putin trots att det snabbaste sättet att få fred är att Putin och Ryssland avbryter angreppet på Ukraina och avbryter ockupationen av ukrainsk mark. Att Ryssland drar sig tillbaka till ryskt territorium är det enklaste och snabbaste sättet att få fred.

Jag är ingen krigshetsare. Jag är anhängare av fred. Fred på Ukrainas villkor. En fred som innebär att den ryska ockupationen upphör. En fred som innebär att Rysslands anfall på Ukraina upphör.

Några tecken på att Ryssland tänker dra sig tillbaka och avbryta anfallet och ockupationen finns dock inte. Därför är det enda alternativet att ge stöd till Ukraina på det sätt som går. Och det inkluderar även vapenstöd så att Ukraina kan jaga ut de ryska ockupationstrupperna ur landet.

Jag är för fred. Därför stöder jag Ukrainas rätt att försvara sig. Jag stöder dock inte Zelenskyj, Zelenskyjs regering, Zelenskyjs parti eller Zelenskyjs politik i andra frågor. Jag stöder Sotsialniy Rukh (sociala rörelsen) och deras politik. Men just nu är det underordnat Ukrainas rätt att försvara sig mot rysk aggression och ockupation. Inte heller stöder jag Sveriges ansökan om medlemsskap i NATO. Jag anser att det är bättre för en fredlig utveckling i världen och Europa att Sverige står utanför NATO.

Läs mer om Ukraina

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!