Folkutbyte vanligt och utbrett

Samerna i Sverige är officiellt ”ett folk, en nationell minoritet, och ett urfolk… och samiskan är ett officiellt språk” Men av samer och svenskar i Norrland (och finländare längs i norr) kan svenskarna enligt forskning ha kommit först. Sedan blandades vi delvis.

Senare trängde vi svenskar undan samerna från många av deras uråldriga marker. Detta folkutbyte var och är en del av vår koloniala skuldhistoria. För än öppnar vi gruvor, jagar och fiskar, håller igång vattenkraftverk, och bosätter oss i Sapmi – det samiska folkets land.

I Sapmi i norra delen av Norden (ofta i fjällen) trängde även norrmän, finländare och ryssar undan den samiska renskötarbefolkningen, och exploaterade och förtryckte dem på olika sätt. En del samer flyttade från Norrland till Södra Sverige. De skedde alltså ett visst dubbelt folkutbyte.

I södra Sverige skedde en liknande mycket tidigare folkblandning och folkutbyte. Arkeologiska gen-undersökningar visar att ett jägarfolk var de första invandrarna i södra Skandinavien efter istidens slut för 10 000 år sedan

Men för 6 000 år sedan invandrade ett bondefolk och införde jordbruket. Dessa nya invandrare från troligen södra Europa var många gånger fler än urjägarna som sökte sig till och assimilerades av jordbrukarna. Även andra vågor av invandrande folk har kommit till därefter såsom boskapsskötande nomader från stäpperna i öster.

Några ”äkta ursvenskar” finns alltså inte kvar i Sverige – de är bara genetiska spår hos dagens svenskar: Vi som lever i Sverige idag är i huvudsak ”andrahandsinvandrare” från Medelhavsområdets östra delar och från Östeuropas och Asiens stäpper.

Alla svenskar invandrare!

Folkutbyten har ofta präglat världshistorien. Det är något som mycket ofta har skett världen över. Migrationsvågor av nya invandrare befolkade Sverige, jägare, jordbrukare, boskapsskötare. Från söder, öster och norr.

Ta Sydamerika och inkariket som ett annat exempel. De flyttade quechuatalande indianer från huvudstaden Cuzco till dagens Bolivia, och tvingade andra folk att flytta till inkarikets kärnområde i vad som idag är södra Peru. Det var ett beslutat folkutbyte för att integrera och assimilera de erövrade folken till lojala delar av inkafolket.

En av världens största folkvandringar ägde rum kanske uppåt 2 000 år före vår tideräkning; Bantuexpansionen. Från Nigeria/Kamerun spred sig bantufolk genom hela södra delen av Afrika. De trängde undan eller assimilerade folken de träffades på. Exempelvis urfolken khoikhoi och san i Sydafrika. Som ett resultat talar hela södra Afrika bantuspråk. Man kan se det som att det delvis skedde ett fysiskt, delvis ett kulturellt folkutbyte.

På liknande sätt kan man se den arabiska expansionen, som med inflyttade araber, arabiska språket och religionen islam arabiserade Nordafrika och Västasien (Mellanöstern). Och romarriket som latiniserade södra Europa. Liksom mongolväldena som erövrade och blandade sig med folken i centrala och västra Asien.

Dagens svenskar och samer härstammar alltså inte i huvudsak från de tidigare invandrarna till Skandinavien utan främst från senare invandringar, jordbrukare från sydöstra Europa för cirka 6 000 år sen, boskapsskötare från Centralasien för cirka 4 000 år sen samt andra invandrare österifrån till Nordkalotten för cirka 3 000 år sen. Ju längre norrut, ju mer gener från den forntida jägar- och samlarbefolkningen vilket gör att samer har större andel gener från den gruppen än vad svenskar har.”

”Folksovjetisering”

Och med ett modernt exempel, Sovjetunionens halvofficiella politik att skicka ryssar till delrepublikerna, och delrepublikfolk till Ryssland – med tanken att skapa ett enat rysktalande sovjetfolk. En ”folksovjetisering” som delrepublikerna motsatte sig. När Sovjet krisade lämnade samtliga 15 republikerna Sovjetunionen (till och med Ryssland självt!).

Begreppet folkutbyte omfattar förstås även Israels fördrivning av palestinier från Palestina/Israel. Marockos inflyttning av marockaner i det ockuperade grannlandet Västsahara. Indonesiens inflyttning av indoneser till Nya Guinea. Folkmordet på tutsier i Rwanda. Det armeniska folkmordet i Turkiet, och så förstås Förintelsen – utrensning och mord på Europas judar. Det var definitivt ett av nazisterna planerat folkutbyte – det judiska folket inte bara utbytt, men utplånat.

Höjer vi blicken finner vi folkutbyten på global nivå. I tre av de sex världsdelarna (Sydamerika, Nordamerika och Oceanien/Australien) har ursprungsbefolkningarna utsatts för erövring, ockupation, exploatering, fysisk eliminering (död), landstöld, rovdrift, kulturell indoktrinering, tvångskristnande, ”tvångsomhändertagande av infödda barn”, tvångs-förspanskning” (etc).

Abyayala – indianska Amerika

De (indianer och aboriginer) har blivit minoriteter i sina egna länder. De vita västerlänningarna (med sina svarta slavar) har tillsammans med en del blandrasiga mestiser blivit styrande överklass i Oceanien och Amerika (Abyayala kallar många ”indianska” organisationer sin förtryckta våldtagna hemkontinent).

Allt detta är fakta. Däremot finns det ingen verklighet alls bakom en av vår nutids kanske mest infantila konspirationsteori; Att en ondskefull global elit i hemlighet håller på med ett gigantiskt folkutbyte för att ersätta de vita i Nord (USA & Europa) med färgade från Syd (Asien, Afrika och Latinamerika).

Vilka skulle tjäna på det? Vad skulle syftet vara? Hur skulle en sådan enorm global operation kunna genomföras? Hur skulle den hållas hemlig? Finansieras? Planeras? Samordnas mellan elit-människor i olika länder? Hur skulle folken fraktas mellan Syd och Nord? Hur skulle de bo, arbeta och fungera socialt i sina nya främmande hemländer?

Och hur i h-e skulle denna mänsklighetens största migrationsoperation någonsin kunna genomföras utan motstånd från arbetarklassen i Nord, som med hög sannolikhet skulle vägra flytta till typ Irak, Bangladesh, Haiti, Somalia…

Hans Norebrink, vänstersocialist, arbetare

Kommentarer

#  Indianerna måste få slippa sitt koloniala namn. De har redan sitt vitt accepterade ”indianska” namn på Amerika: Abya Yala från kunaindianerna i Panama (jungfruligt moget land enligt en översättning). Jag har sett ”gente abyayalense”, men det är lite klumpigt på svenska: ”abyayalensfolk”? Varför inte på svenska förenklade abijal istället för indian (Tills indianerna själva har bestämt sig för ett bättre eget namn)

# När jag var volontär i den indianska/bonde-rörelsen CSUTCB i Bolivia, så tänkte många indianer att Europa är för de vita, Afrika för de svarta, Asien för de ”gula”, och Amerika för oss ”bruna” indianer. Men tänkt så har de förlorat sitt Amerika (Abyayala) till de vita erövrarna. Förgäves försökte jag få dem att se det så här: Från Gamla världen (Europa, Asien och Afrika) kom vita, svarta och gula till Nya världen (Nordamerika, Sydamerika, Oceanien). Indianerna är tidiga asiater (med lite europeiskt blod via Sibirien) som kom till Amerika.

De kom som asiater först till Nya världen, Amerika. Är dess ursprungliga nybyggare. Har bott längst i Amerika/Abyayala. De har brutit marken och odlat den, så jorden och marken är deras. Är Amerikas/Abyayalas ursprungsbefolkning. De har byggt gamla civilisationer och efterlämnat imponerande byggnadsverk. De står för Abyayalas historia tills för drygt 500 år sedan. Deras kulturer är Abyayalas inhemska kulturer och språk. Indianerna är Abyayalas grund.

Men det historieresonemanget köpte de inte, tyvärr. Känner inte till att deras förfäder kom från Asien, via Berings sund till Amerika/Abyayala. De kan lite om Darwin och gener. De sa ”Vi har alltid bott i Amerika”.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!