Amerikansk jord – med knarkmaffian i hälarna

Med knarkmaffian i hälarna på amerikansk jord. Lydia råkar befinna sig i badrummet tillsammans med sin 8-årige son Luca när kpist-svärmarna hörs svepa ettrigt över trädgårdsfestens grillparty till förmån för Lucas kusin Yenifers femtonårsfest, vilken samlat hela släkten – nu 15 döda eller snart döda storfamiljs-medlemmar.

Gömda bakom en avbalkning i badrummet trycker sig Lydia och Luca knäpptysta mot det svala kaklet, medan en av yrkesmördarna trampar runt i huset, tömmer blåsan på toaletten, och ropar sedan till sina medbrottslingar ”Huset är tomt, frun och sonen fattas”.

Korruption, maktmissbruk, brottsexplosion

Amerikansk jordDet handlar om dagens Mexiko, i denna nagelbitar-roman på nästan 500 sidor, man knappt kan släppa ifrån sig. ”Amerikansk jord” av Jeanine  Cummins (Bazar).

Maken Sebastian, en idealistisk reporter, har skrivit avslöjande om den nya brutalare knark-kartellen som tagit makten i den gamla bedagade lyxsemester-orten Acapulco. Vi talar om avhuggna huvuden på offentliga platser – och stympningar…

Lydia och Luca flyr på småvägar till Mexico City. Bussarna på stora vägen kan hon inte ta för alla pengakrävande vägspärrar som  polisen, knarkligorna och småstädernas ”självförsvars-grupper” bemannar. Alla köpta och korrumperade.

Sedan visar det sig att hon inte kan flyga utomlands utan att återvända för att få papper på att hon är Lucas mor. Återstår den stora långsamma livsfarliga fattigmans-resan på godstågs-taken.

Och den ännu farligare befästa USA-gränsen, där allt kan hända fel – och gör det…

Drömmen om USA

Sällan har den dödsbringande gränsen mellan det rika Nord och det fattiga Syd beskrivits mer verklighetsnära. Här latinamerikaners flykt över Rio Grande-floden och Arizona-öknen till USA. Där afrikaners lika desperata flykt genom Sahara-öknen och över Medelhavet till Europa.

Ingenstans är de välkomna – även om de tar ”skitjobben”. Och vinner Trump det kommande presidentvalet och högerpopulisterna det kommande EU-valet, så lär fler flyktingar dö framför de växande murarna mot ”främlingarna”.

Spontant känslomässigt slår man igen boken med önskedrömmen ”Riv murarna, ingen människa illegal, den som flyr har inget val, jorden tillhör oss alla tillsammans”. Vilket ju är sant.

Hans Norebrink

Läs mer om böcker

Ett svar på “Amerikansk jord – med knarkmaffian i hälarna”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.