Snart dags för Fotbolls-EM. 14 juni-14 juli spelas den 17:e upplagan av herrarnas EM-slutspel. 24 kvalificerade landslag möter upp när Tyskland står för arrangörskapet. Turneringen avgörs på tio olika arenor och själva finalen äger rum på Olympiastadion i Berlin.
Första Europamästerskapet gick av stapeln 1960 och följande nationer har stått som segrare:
Tyskland tre gånger: 1972, 1980 och 1996, Spanien tre gånger: 1964, 2008 och 2012, Italien två
gånger: 1968 och 2021 (ett års fördröjning på grund av pandemin), Frankrike två gånger: 1984 och 2000. Dessutom har en triumf noterats för Sovjet (1960), Tjeckoslovakien (1976), Nederländerna (1988), Danmark (1992), Grekland (2004) samt Portugal (2016).
Framgångsrika landslag
Vid en sammanfattning av EM:s historia är det självklart många oförglömliga minnen som passerar revy. Som fotbollsfrälst 10-åring fascinerades jag oerhört av Västtysklands segrande manskap 1972 – med den elegante liberon Franz Beckenbauer, mittfältsdirigenten Günter Netzer och målsprutan Gerd Müller som nyckelfigurer.
I finalen avspisades Sovjet enkelt med 3-0. Jag tänker även på Nederländernas startelva 1988 med den klassiska trion Frank Rijkaard, Ruud Gullit och Marco van Basten som huvudrollsinnehavare. Den avgörande drabbningen – 2-0 mot Sovjet – är kanske den mest välspelande final som överhuvudtaget spelats där van Bastens mål, med en perfekt precision på volley i bortre gaveln, utgjorde den yttersta delikatessen.
Spaniens segrande team 2008 och 2012 – med mittfältskreatörerna Zavi och Iniesta – är också ett landslag som för alltid fastnat på näthinnan.
Överraskningar
Två av de segrande nationerna handlade om rena knallsensationer. Inför slutspelet i Sverige 1992 kom Danmark in först i elfte timmen som reserv, efter att Jugoslavien förbjudits att delta på grund av kriget i det sönderfallande hemlandet. Helt oförväget tog vårt grannland för sig och krönte succén med seger mot Nederländerna i semifinalen och Tyskland i finalen. Det enda lag som besegrade Danmark var Sverige med 1-0 i gruppspelet. Det var en sommar när målvakten Peter Schmeichel och speluppläggaren Brian Laudrup klev in i våra vardagsrum.
Inte mindre överraskande var Greklands triumf 2004 där en elva med hårt arbetande hjältar först drog längsta strået i semifinalen mot Tjeckiens spelskickliga lag och sedan i finalen kunde lägga självaste Luis Figos Portugal på rygg.
Sverige
För Sveriges vidkommande har höjdpunkten varit det egna arrangerade mästerskapet 1992. Segrar i gruppen mot inte bara Danmark utan även Frankrike samt oavgjort mot England följdes upp av ett knappt 2-3 nederlag mot Tyskland i semifinalen. Turneringen kom att bli det definitiva
genombrottet för förbundskapten Tommy Svenssons landslag.
År 2004 ställdes också Sverige – med spelare som Zlatan Ibrahimovic, Henrik Larsson, Fredrik Ljungberg, Anders Svensson och Olof Mellberg – ett namnkunnigt lag på benen. Under rådande omständigheter kändes förlusten – efter straffsparksläggning i kvartsfinalen mot Nederländerna – extra sur.
Men som bekant befinner sig dagens svenska landslag i en rejäl svacka och för första gången sedan 1996 äger slutspelet rum utan något deltagande från vår sida.
Fotbolls-EM 2024
Vilket land kommer då denna gång få nöjet att höja segerpokalen i Berlin 14 juli? Det är många om budet med inte minst hungriga stornationer som Italien, England, Tyskland och Spanien som den i slutändan möjliga triumfatorn. Mitt tips blir dock att Portugal, precis som 2016, kommer visa sig vara allra starkast. Dess kvalgrupp bjöd inte på det skarpaste motståndet – med lag som Slovakien, Bosnien-Hercegovina och Island – men tio raka segrar och målskillnaden 36-2 var trots allt ytterst imponerande.
Laget är också sedan många år tillbaka ordentligt samspelt där bollgenier som Bernardo Silva och Bruno Fernandez innehar huvudroller. Cristiano Ronaldo vet dessutom fortfarande var målet är beläget, vilket 39-åringen inte minst underströk i kvalet med hela åtta nätkänningar.
Anders Karlsson
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Ett svar på “Snart dags för Fotbolls-EM”
Kommentarer är stängda.