Sänkt straff för mordförsök i Askim – hovrättsdom

Sänkt straff för mordförsök i Askim i hovrätten. I maj 2023 utbröt en skottlossning på Solgärdesvägen i Askim tidigt på kvällen. När polisen kom till platsen fann de två personer från den kriminella gruppen som brukar kallas G-falangen. En av dem låg på marken svårt skadad efter att ha träffats av flera skott varav ett skott i huvudet. Den andre mannen var skadad av ett skott i armen.

Polisutredningen kom fram till att de två männen åkt till platsen i tron att de skulle genomföra en narkotikaaffär. De möttes istället av en utsänd torped som anlitats av någon i M-falangen, en med G-falangen konkurrerande kriminell gruppering.

En bit ifrån platsen för skjutningen hittades det vapen som använts. Vapnet kunde knytas till den misstänkte 16-åringen som i tingsrätten dömdes för försök till mord till sluten ungdomsvård i två år och två månader.

En man vid namn Jonas Tadesse som polisen menar har en ledarroll i M-falangen dömdes i tingsrätten för att ha anstiftat mordförsöket, Han fick fängelse i elva år. Domen överklagades och hovrätten har nu dömt. De gör en annan bedömning än tingsrätten och menar att det saknas utredning som utesluter att andra personer som nämns i utredningen kan varit de som anstiftade mordet. Domen ändrades därför till medhjälp till försök till mord. Påföljden blev då också lägre och han dömdes till fängelse i 8 år.

Läs mer: