Föreningar som utvecklar det vilda internet 2

 

Den andra artikeln av två som handlar om föreningar som utvecklar det vilda internet. De som bygger och utvecklar Fediversum. Det fria internet bortom storbolagens kontroll och de algoritmer som gynnar högerextremism och falska nyheter.

Det tidigare inlägget fokuserade på föreningar som utvecklar det vilda internet genom  programvaror för Fediversum. Men jag tog också upp många föreningar och stiftelser som tillhandahåller olika tjänster inklusive att driva instanser i Fediversum.

Denna artikel tar upp fler föreningar och stiftelser som tillhandahåller driver instanser i Fediversum och tillhandahåller diverse tjänster.

Disroot

En sådan förening är Disroot i Nederländerna som driver två instanser i Fediversum, en Akkoma-instans vid namn FeDisroot och ett diskussionsforum med en Lemmy-instans som de kallar D-Scribe. De tillhandahåller dessutom tjänster för kontorsprogram, XMPP-chatt, mejl, sökmotor, gruppsamarbete (en Nextcloud-server som skulle kunna bli en Fediversum-instans), fillagring, videokonferenser, utveckling, ljud, översättning med mera.

Fairkom

En annan liknande verksamhet bedriver det medarbetarägda företaget Fairkom i Österrike. De driver också tjänster för kontorsprogram, videokonferenser, chatt, mejl, filöagring, gruppsamarbete (en Nextcloud-server som skulle kunna bli en Fediversum-instans), en videotjänst i form av en Peertubeinstans, som ju är en del av Fediversum (Fairtube), webbhotell, bloggplattform med mera.

Digitalcourage

I Tyskland har vi Digatalcourage e.v. som driver två instanser i Fediversum, en Mastodoninstans och en Peertubeinstans.

Newsmast

I Storbritannien finns Newsmast Foundation som driver sajten Newsmast som är byggd på Mastodon som grund men har ett eget användargränssnitt. Newsmast tillhandahåller redigerade och kurerade flöden från Fediversum som de presenterar i olika gemenskaper (communities).

Användare på sajten och gemenskaperna går att följa i i Fediversum då sajten är en egen instans såväl som en brygga till en vanlig Mastodoninstans där grupperna finns att följa för personer på andra Fediversuminstanser. Personerna följs direkt från Newsmastsajten. Stiftelsen driver också också den vanliga Mastodoninstanse Newsmast.social.

Vivaldi

Andra liknande tjänster står det medarbetarägda norska företaget Vivaldi Technologies för. Deras huvudprodukt är dock en webbläsare, Vivaldi Browser, som är specialanpassad till Fediversum och privat integritet. I tillägg driver de vivaldi.net med ett diskussionsforum som kan följas i Fediversum, ett blogghotell med Fediversumanpassad WordPress liksom en Mastodoninstans, Vivaldi social.

Genom ett konto på vivaldi.net får en automatiskt en blogg och kan delta i forumdiskussioner. I Fediversum hittas de olika tjänsterna som vivaldi.net.

Läs mer:

3 svar på “Föreningar som utvecklar det vilda internet 2”

Kommentarer är stängda.