Skjutning i Strömmensberg, Göteborg – en död

En död i en skjutning i Strömmensberg Vid sjutiden på torsdagskvällen fick polisen larm om skottlossning på Frödingsgatan i Strömmensberg i östra Göteborg. Det är ett område med äldre funkishus från 1940- och 1950-talen. Den typen av hus om Göteborg ofta kallas barnrikehus eller solgårdar.

På platsen hittade polisen en skottskadad ung man i 25-årsåldern. Han fördes till sjukhus med ambulans. På sjukhuset avled den skjutne mannen. Polisen utreder nu ett mord och dessutom grovt vapenbrott.

Strömmensberg är ett låginkomstområde omgivet av villa- och radhusområden såväl som landshövdingehusområden (Munkebäck, Vidkärr, Härlanda, Kålltorp, Bagaregården). Området utgör en del av primärområdet Bagaregården och det är också vad det kallades när jag var barn. Det som kallas Bagaregården idag ingår i primärområdet Redbergslid (som inget område kallas i verkligheten) och i primärområdet Bagaregården.

Koppling till gängkonflikten i Biskopsgården

Den aktuella skjutningen ska enligt GP vara kopplad till det som är Sveriges blodigaste och långvarigaste gängkonflikt. Nämligen konflikten mellan gängen i södra och norra Biskopsgården. Skjutningen ska också vara kopplad till skjutningen av C. Gambino och en skjutning i Partille tidigare samma dag som skjutningen i Strömmensberg.

På eller invid adressen där skjutningen skedde bor en man vid namn Adan Ahmed Hilowle. Manager för C. Cambino var Ahmad Hilowle som dessutom var styrelsesuppleant i den dödade rapparens bolag. Han anses dessutom tillhöra gänget i norra Biskopsgården. Han är 26 år gammal och det förefaller troligt att han är son till mannen som bor på adressen. Det verkar dessutom sannolikt att han kan vara den som skjutits till döds men det har jag ännu inet funnit nåt bevis för.

Strax efter skotten på en parkering i Partille såg vittnen en svart bil köra iväg. Dessutom så de en man i svart luva springa från platsen. Två personer har gripits för inblandning i denna skjutning men ingen av dem ska ha varit på plats. De är med andra ord inte skyttarna.

En person har gripits som misstänkt för skjutningen i Strömmensberg. Det ska vara en tonåring med koppling till något av gängen i Biskopsgården.

Läs mer:

6 svar på “Skjutning i Strömmensberg, Göteborg – en död”

 1. Det är verkligen inte ett låginkomstområde, tvärt om.
  Majoriteten av området består av dyra bostadsrätter och ännu dyrare villor.
  De som bor där har inkomster väl över medel i Göteborg.

  1. Har du nånsin varit där? Strömmensberg är lägenhetshus från 1940-talet och 1950-talet. Det syns ju också på bilderna i pressen, Villorna ligger i områdena runtomkring (Munkebäck, Härlanda, Vidkärr, Kålltorp och Bagaregården) och inte i Strömmensberg. Det är ett låginkomstområde precis som alla andra liknande områden med solgårdar/barnrikehus. Det finns många bostadsrätter i området (heter Bagaregården i statistiken), 50% är bostadsrätter och 42% hyresrätter. Villor och radhus utgör 8% men de ligger egentligen i det som kallas Bagaregården, Härlanda eller Munkebäck och inte i Strömmensberg. Bostadsrätterna byggdes också för arbetare när de byggdes men är idag dyra mend et betyder inte att det nödvändigtvis är personer som tjänar mycket som bor i dem. De som bott där länge tjänar troligen inte speciellt mycket pengar. Medelinkomsten i hela området är ganska exakt samma som medelinkomsten i hela Göteborg. I hyresrätterna är det med all säkerhet lägre. Husen på Frödingsgatan är hyresrätter och ägs av Poseidon. Så kanske är inte hela området ett låginkomstområde, men det är utan tvekan inget höginkomstområde och dör det sköts är det helt klart ett låginkomstområde.

   https://goteborg.se/wps/wcm/connect/d37169e1-6fee-4601-8472-0c78932345c0/2024+SO+Centrum+inkl+PRI.pdf?MOD=AJPERES&CONVERT_TO=url&CACHEID=ROOTWORKSPACE-d37169e1-6fee-4601-8472-0c78932345c0-p1VA3Zu

   1. Jag har bott i närområdet i snart 30 år, så jag känner till det mycket väl.

    Man kan ha personliga åsikter om var saker och ting ligger, men det finns en officiell definition. Allt norr om Härlandavägen och öster om Landerigatan är definierat som Strömmensberg, så det ligger ett antal villor och radhus i Strömmensberg. Dessa är definitivt inte bebodda av folk med låga inkomster, det är bara att se vilka bilmärken som parkeras vid dessa (Porsche, Maserati, Jaguar etc).

    Sen går det inte att skilja Bagaregården från Strömmensberg då den senare är ett område inom stadsdelen Bagaregården.

    Jag har viss insyn i de olika bostadsrättsföreningarna och det är i allmänhet inte höginkomsttagare som bor där visserligen, men det är inte låginkomsttagare heller. Välmående medelklass skulle jag säga.

    Det är bara området kring Lefflersgatan som är regelrätta hyresrätter. Där antar jag att det är mer blandad befolkning.

    Just området där det sköts är ett problemområde. En del av de husen är ombyggda till LSS-boende, resten är sociala lägenheter som hyrs av socialtjänsten.
    I princip all brottslighet som sker i Strömmensberg har anknytning till dessa bostäder.
    Så just där kan det väl sägas vara ett extremt låginkomstområde.

    1. Jag tror vi är helt överens. Medelklass stämmer säkerligen i bostadsrätterna. Och som vanligt i Göteborg är ingen riktigt på det klara med var gränserna för olika områden går. Officiella namn stämmer inte och inofficiella namn är helt andra. Där jag bor kallar de som alltid bott där liksom vi som bott där länge området för Burås. Men officiellt är det en del av Krokslätt. Nyinflyttade kallar det för Johanneberg förutom studenterna som säger Olofshöjd för studenthemmet de bor har detta märkliga och helt påhittade namn. Vi har precis samma blandning av bostadsformer och bebyggelse som Strömmensberg/Bagaregården.

  1. Jo det är det. Se min andra kommentar. Häften av bostäderna är små bostadsrätter och nästan 60% av hushållen är enpersonshushåll. Där det sköts är det hyresrätter ägda av Poseidon och det är helt klart ett låginkomstområde. Däremot så är det inte låginkomstområde där det är villor och radhus men de ligger egentligen i Härlanda, Munkebäck och Bagaregården,inte i Strömmensberg.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.