Kokainsmuggling via Helsingborgs hamn – hovrättsdom

Hovrätten över Skåne och Blekinge har gjort samma bedömning som tingsrätten i skuldfrågorna kring det stora fallet med kokainsmuggling via Helsingborgs hamn. De skärpte dock straffet för en av de tre dömda till fängelse nio år i stället för åtta år.

Planerad smuggling

En del av målet gällde planering att smuggla kokain från Ecuador, Colombia och Brasilien till Helsingborgs hamn år 2020. Utredningen består av bland annat chattmeddelanden i krypterade SkyECC-telefoner.

Även hovrätten ansåg att planeringen nått tillräckligt bara i fråga om smugglingen från Ecuador nått tillräckligt långt för att vara straffbart. I denna del dömdes en person, Osk@r P#hlkv#st, som då var anställd i hamnen och en annan person, S*b@stian Buck0vsk#, för förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling. P#hlkv#st dömdes för att ha erbjudit sig att ta emot kokainet och få ut det ur containern. Buck0vsk# dömdes för att han sökt anstifta den hamnanställde att ta emot narkotikan i Helsingborgs hamn. Båda anvönde SkyECC-telefoner och båda dömdes till fängelse två år.

Genomförd smuggling

En annan del av målet gällde två containrar med 93 respektive 102 kilo kokain. Containrarna kom till Helsingborgs hamn i augusti respektive oktober 2022. Kokainet i den första containern togs i beslag i hamnen och kokainet i den andra containern byttes ut mot laglig substans innan den kom till Helsingborg.

I fråga om den första containern åtalades endast en tredje person vid namn Alexander Skoug. Han dömdes för stämpling till synnerligen grovt narkotikabrott. Han hade erbjudit sig att lokalisera containern i Helsingborgs hamn och ta ut kokainet. I den andra containern gjordes inbrott när den stod i Helsingborgs hamn och gärningsmännen lämnade hamnen med förmodat kokain. I denna del dömdes Skoug för försök till synnerligen grovt narkotikabrott. Den då hamnanställde var också åtalad för medhjälp men frikändes på samma sätt som vid tingsrätten.

Alexander Skoug dömdes även för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott vid andra tillfällen och hovrätten skärper straffet för honom från fängelse åtta år till fängelse nio år.

Läs mer:

2 svar på “Kokainsmuggling via Helsingborgs hamn – hovrättsdom”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.