Fyra män dömda till fängelse av Kalmar tingsrätt

Fyra män dömda till fängelse av Kalmar tingsrätt. Männen som är mellan 20 och 27 år gamla dömdes för gärningar i olika omfattning men där samtliga gärningar haft kopplingar till gängkriminalitet vilket i huvudsak kan knytas till Kalmar.

Huvudgärningsman

Den 27-årige huvudgärningsmannen som heter Alex Kalhor dömdes till fängelse i 11 år och 8 månader. Detta för anstiftan till försök till mord i Norrliden, Kalmar, och anstiftan till förberedelse till mord i Ljusstaden, Kalmar, samt anstiftan till grovt vapenbrott i ett fall och slutligen medhjälp till grovt vapenbrott i två fall. Han frikändes från medhjälp till förberedelse till mord i Sundsvall. Den som skulle mördas i Norrliden var en man vid namn Omar Ahmed.

Enligt åklagaren befann han sig i Spanien där han planerade samt koordinerade flera våldsdåd i Kalmar. Han och hans bästa vän, en annan man från Kalmar pekas i åtalet ut som drivande bakom en gängkonflikt i Kalmar. Detta efter att de brutit sig ur det så kallade Norrlidengänget för att försöka dominera narkotikamarknaden i Kalmar län.

I domen konstaterar tingsrätten att Alex Kalhor äger lägenheter i Stockholm och Spanien. Han är den som betalat omkostnader vid resor och köp av telefoner telefoner. Han som själv har en stark koppling till Foxtrotnätverket betalade också 600 000 kronor till en högt uppsatt medlem i Foxtrotnätverket.

Övriga dömda

Den så kallade torpeden, Aiman Al Omari, dömdes till fängelse 7 år 6 månader för försök till mord och grovt vapenbrott den 21-23 augusti 2022, dvs mordförsöket i Norrliden.

Slutligen dömdes Abdulrahman Hussein till fängelse 4 år 10 månader för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott. Han frikänns från åtalet i den del det avser medhjälp till försök till mord, kopplat till Kalmar.

25-åringen som bott i Halmstad på den svenska västkusten dömdes till fängelse 2 år och 10 månader. Han dömdes för grovt vapenbrott och narkotikabrott. I avsaknad av svenskt medborgarskap och sin svaga anknytning till Sverige har tingsrätten också beslutat att han ska utvisas ur Sverige. Detta utan rätt att återvända hit. Han frikändes från medhjälp till mordförsök i Norrliden.

Bevisning

Avgörande för utgången i målet var den omfattande bevisningen från krypterade chattar, röstmeddelanden och samtal. De har inhämtats med stöd av hemliga tvångsmedel men även genom tömning ur beslagtagna mobiltelefoner. Bevisningen har på så sätt enligt tingsrätten kunnat knyta huvudgärningsmannen till brott. Detta trots att han inte vid något tillfälle befunnit sig i Sverige utan agerat från utlandet. Därtill presenterade åklagaren omfattande bevisning till stöd för åtalet.

Läs mer:

 

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.