Grupper och diskussionsforum. Under senare år har det dessutom tillkommit programvaror som istället för personer fokuserar på intressen, grupper eller gemenskaper. Det är olika benämningar på exakt samma sak vilket också kan kallas diskussionstrådar.
Programvaror som Lemmy, Kbin, Mbin och Piefed använder sig av detta vilket gett upphov till namnet Threadiverse på denna undergrupp av Fediversuminstanser. Andra initiativ eller programvaror som Guppe, Fedigroup och Newsmast har istället gjort intressegrupper eller ämnesgrupper till användare i Fediversum.
En del av syftet med Threadiverse är att ersätta diskussioner på kommersiella och företagsägda Reddit med diskussioner i Fediversum. Många av projekten är därför tydligt inspirerade av Reddit. Det gäller Lemmy såväl som Kbin, Mbin och Piefed. Det har därför också utvecklats en programvara, Fediverser, för att underlätta för Reddit-användare. Fediverser används ihop med en installation av Lemmy, Kbin eller Mbin för att möjliggöra inloggning på en instans med dessa programvaror med en Reddit-identitet/ett Reddit-konto.
I bland annat en Threadiverse-arbetsgrupp som startats på initiativ av NodeBB har det på också uppstått en diskussion om att skapa möjlighet i ActivityPub för formaterade texter, HTML och Markdown bland nykomlingar till Fediversum som NodeBB, Ghost, Discourse och Flipboard.
Även personer som utvecklat stöd för ActivityPub i WordPress tycks ha deltagit samma diskussioner. Diskussionerna förekommer bland annat i en diskussionstråd på ett NodeBB-forum. Deltagare i diskussion är bland annat Mike McCue från Flipboard, John O’Nolan från Ghost, Angus McLeod från Discourse och Julian Lam från NodeBB.
Hela diskussionen har dock fått flera gamla erfarna utvecklare av programvara på Fediversum såväl som andra användare att påpeka att det redan finns stöd för långa och formaterade texter i ActivityPub och i programvaror som exempelvis Hubzilla, Streams, Friendica Writefreely, Plume och WordPress. Det är bara det att Mastodon inte implementerat de bitarna. Några av dem som påpekat detta är Mike Macgirvin, Evan Prodromou och Kevin Marks som jag tidigare nämnt i denna artikelserie.
Fediversums historia
- Ett tillhåll för minoriteter och nördar
- Bättre förutsättningar med ActivityPub
- Mastodon gav möjligheter för tillväxt
- Gab, Truth Social och högerextremismen
- Elon Musk träder in på arenan
- Utvecklingen av grupper och diskussionsforum
- Nomadisk identitet med Hubzilla och Streams
- De asiatiska plattformarna och programmen
- In kommer EU med pengar
- Storföretagens entré
- WordPress ger de stora möjligheterna
Artikelserien om Fediversums historia är en utveckling av inlägget Att skriva om Fediversum innebär att läsa en massa.
Läs mer:
- Mycket lätt att skaffa sig ett Fediversumkonto
- Hur Fediversum skyddar sig från troll
- Öka säkerheten och skyddet i Fediversum
- Alternativ till Flashback – Lemmy och Kbin med mera
Kommentar
Fediversum är en sammansättning av orden federation och universum. På engelska federation och universe. Fediverse. På svenska Fediversum. Jag definierar Fediversum som de delar av internet som kommunicerar med ActivityPub. Det utesluter andra federerade och decentraliserade nätverk som använder protokoll som Nostr och AT. Jag beskriver de andra alternativen i inlägget Alternativ till Fediversum.
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
4 svar på “Grupper och diskussionsforum – Fediversums historia”
Kommentarer är stängda.