Vi förlorade men nu har vi chansen att ta revansch. Det glada tjugotalet har skrivit en intressant betraktelse över The Pirate Bay och Piratbyrån med anledning av TV-serien om The Pirate Bay. Jag var inte speciellt engagerad i Piratbyrån och deras politik. Ännu mindre intresse hade jag för The Pirate Bay. Inte heller under den tidigare perioden med hembränning av CD-skivor var jag pseciellt engagerad. Men jag stödde kraven på ett fritt internet, upphävandet av upphovsäräten coh i stort sett allt som Piratbyrån sa och tyckte.
I sin betraktelse konstaterar Det glada tjugotalet att hela rättegången mot The Pirate Bay egentligen var en rättegång mot det fria internet. Det gör han genom att citera Peter Sunde Kolmisoppi som i en dokumentär om rättegången, TPB AFK (The Pirate Bay Away From Keyboard). Han säger enligt Det glada tjugotalet att det var en rättegång om internet självt. Att upphovsrättsindustrin gräver det fria internets grav. Det glada tjugotalet håller med om dett och sätter ihop det med Wikileaks och rättegången mot Julian Assange och med debatten om FRA-lagen.
Fritt internet
Hela resonemanget snurrar runt påståendet om att vi förlorade kampen för ett fritt internet. Vi förlorade kampen om pritakopering och är kanske på väg att förlora kmapen om kontrollsamhället. Vi har också förloart kampen om fria om diskussionsforum och fria sociala arenor till storföretagens reklamfinansierade och kommersiellt styrda sociala medier. Men vi har inte förlorat helt och hållet. På vissa håll områden har vi till och med vunnit.
Wikimedia med Wikipedia är det framgångsrikaste exemplet. Världen viktigaste uppslagsverk är en fri produkt utanför storbolagens kontroll som är gjord med en fri programvara. En fri programvara som dessutom används på en mängd webbsajter i världen. En annan framgång är WordPress. En fri och gratis programvara dom helt dominerar på internet genom att nästan 50% av världens webbsajter är byggda med hjälp av WordPress. WordPress ägs numera av en stiftelse utan vinstintressen. Det finns dessutom fler gratis programvaror för publicering på Internet såsom exempelvis Joomla och Drupal.
På andra håll har små grupper av tekniska nördar och folk som vill utamana storföretagen ägnat sig åt att utveckla fri protokoll och programvaror för social umgänge, åsiktsutbyte och sprdning av nyheter. En del har valt att utvecklas arenor där en total yttrandefrihet ska råda.
Ett exempel på detta är Flashback. Andra exempel är Gab, Truth Social, Brighteon, Minds, Soapbox och Nostr. Tyvärr har det lett till arenor där högerextremism, rasism, antifeminism, misogynism, transfobi coh konspirationsteorier dominerar eller tar stor plats.
Ibland har det lett till kriminella och ekonomiska spekulanter tagit över. Nostr är speciellt känsligt för detta med sin koppling till bitcoin som är en didigtal valuta som kriminella och spekulanter dras till.
Fediversum
Men det har även utvecklats arenor där de råder en sund kultur med respekt för minoriteter och där folk från oliak grupper kan umgås utan större problem. Det mesta av detta ingår i det som kallas Fediversum. Med hjälp av fria programvaror och fria sajter som fritt kan kommunicera med varandra håller det på att byggas upp en alternativ offentlighet med sociala medier av en mängd slag och fria programvaror som exempevis Mastodon, Lemmy, Akkoma, Misskey, Peertube, Pixelfed, Mobilizon och många fler. Det går också hand i hand med att fria kontorsprogram som exempelvis Collabora Online och Nextcloud sprids och utvecklas.
Detta ger oss möjligheten att ta revansch på i alla fall några av de områden vi tidigare förlorat, Vi kan skapa det fria internet vi ville ha. En ny möjlighet och chans har presenterat sig.
Motkrafter i Sverige
I Sverige finns föreningar och företag som verkar för att sprida denna kultur och miljö som exempelvis Kamratdataföreningen Konstellationen och Friprogramvarusyndikatet.
Friprogramvarusyndikatet arbetar med kontorsprogramvaror som Fri Bokföring, Nextcloud, Collabora Online och Jitsi Meet. De driver också hostingtjänster inklusive VPS liksom webbhotell. Det kan användas för hemsidor, bloggar, diskussionsforum med mera. Friprogramvarusyndikatet har även en Peertubeinstans som dock inte är öppen för användare utan bara används av dem själva. Det som går att se på instanser är sådant de själva lagt upp eller prenumererar på.
Kamratdataföreningen utvecklar Mediakollen som syftar till att hjälpa vänstermedier att få fler läsare. Dessutom driver de Mastodoninstansen Spejset och Lemmyinstansen Aggregatet. De hostar också bloggar och hemsidor på Fritext.
Läs mer:
- Om The Pirate Bay, internet och världen bortom tangentbordet
- SVT förvränger The Pirate Bays historia
- Vi plundrade för allas skull
- Septembers långa vågor
- Längtan efter Fast and Furious och så mycket mer
- Opersonligt men habilt drama om fildelningskrigets största slag
- Skrämmande skildring av hur svenska rättsväsendet gick i USA:s ledband
- SVT förvränger The Pirate Bays historia
- Pirate Bay-grundarna sågar SVT:s nya TV-serie: ”Det där hände aldrig”
- SVT:s The Pirate Bay osar källarfukt, darkweb och frikyrka
- Key Pirate Bay Figures Don’t Recognize Themselves in TV Series
- Ytligt men underhållande om de svenska piraterna
- Lågprisöl och storpolitik när ”The pirate bay” återberättar kampen för ett fritt internet
- Peter Sunde om The Pirate Bay-serien: ”Tycker de har missat fokus”
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.