Matoligarkerna och bojkotten

Matoligarkerna och bojkotten. Tre handelskoncerner dominerar hela den svenska livsmedelsbranschen vad det gäller försäljning till konsument. ICA, Axfood och Coop. Dessa tre är väldigt olika. Ägarstrukturen är väsensskild.

Coop

Coop ägs av medlemmarna i föreningen. De flesta butiker ägs av lokala eller regionala konusmtionsföreningar där medlemmarna är direkta ägare. Andra butiker ägs av Coop centralt. Coop centralt är ett samarbete mellan de olika konsumtionsföreningarna. Coop går i allmänhet ekonomiskt dåligt men samtidigt har de också de högsta matpriserna. Att bojkotta Coop känns direkt felaktigt även om de har höga priser. Den rätta inställningen till Coop borde vara att bli medlem i en konsumtionsförening och arbeta för bättre lönsamhet och lägre priser.

Axfood

Axfood är ett företag som äger de flesta av sina butiker själva men det finns också butiker som ägs av lokala handlare. Butiksvarumärken som Axfood äger är exempelvis Willys, Hemköp, Tempo och City Gross. För två år sen var CityGross fortfarande oberoende. Ägare av Axfood är en av Sveriges stora finansklaner, familjen Ax:son Johnsson. Axfood äger såväl grossistverksamheter som butiker. Att bojkotta Axfood känns rimligt.

ICA

Slutligen har vi ICA. De enskilda butikerna ägs av enskilda företag som för det mesta har enskilda privata handlare som ägare. Men i vissa fall kan det vara ett kooperativ som äger butiken som exempelvis på min hemö Rörö. Små ICA-butiker har i allmänhet låg lönsamhet men samtidigt också höga priser. Det känns dock orimligt att bojkotta sådana butiker trots höga priser.

Stora butiker som ICA Maxi har däremot allmänhet en hög lönsamhet och en mycket bra ekonomi. Ägarna blir i vissa fall rejält rika på verksamheten. Grossistverksamheten ägs av ICA centralt. Ica Centrals äge i sin tur av handlarna. I praktiken är det de största enskilda handlarna, dvs ägarna av ICA-Maxi-butiker som har makten över ICA centralt. Att bojkotta de stora ICA-butikerna känns rimligt och vettigt.

Lidl

Den fjärde stora matbutikskedjan i Sverige är det jättestora tyskägda Lidl. Det är privatägt av en tysk kapitalist och har ofta tyska varor istället för svenska varor. Att handla där istället för på ICA eller på någon av Axfoods butiker inneböär troligen att ett ännu sämre företag gynnas. Att handla på Lidl istället för Coop känns helt kontraproduktivt.

Läs mer:


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

5 svar på “Matoligarkerna och bojkotten”

  1. Du skriver; ”Den rätta inställningen till Coop borde vara att bli medlem i en konsumtionsförening och arbeta för bättre lönsamhet och lägre priser.”

    Du får gärna utveckla dina tankar hur man idag i Coop ”arbetar för bättre lönsamhet och lägre priser.” Mig veterligen har hela kooperativet varit i kraftig utförsbacke de senaste 40-50 åren. KF var fram till slutet av 1970-talet Skandinaviens största arbetsgivare med ca 70-80.000 anställda. Man har under dessa år i princip sålt ut alla sina dåvarande livskraftiga företag/varumärken. Man ägde allt från Hugin dammsugare till Gustavsbergsporslin, Gislaved däck, Eve-smör och Lumalampor.

    Det verkar snarare som att kooperativet sjunger på sista verserna och har snart förlorat sitt existensberättigande. Varför gå till Coop och betala höge priser än på Willys eller Lidl?

    1. Coop är dock inget privatägt företag och det är ju det intressanta i det här. Jag kan inte heller bedöma varför det går dåligt. Men flera andra kedjor har gått samma väg. Vivo är ett exempel. Det fungerade likadant som ICA. Andra företag som försvunnit är City Gross, Willys, HP, Billhälls, Bogö, Malmborgs, Hemköp, Metrobutikerna med flera. Alla uppköpta.

      Och det jag skrev om var om en bojkott och att Coop inte borde bojkottas på grund av att det inte är ett privatägt företag. Inte om varför folk ska handla dyrare. SÅ jag har ingen anledning att kommentera den saken just hör.

      1. Jag var ganska trogen Coop kund på den ort jag bor, ett par mil utanför en större stad. Men Coop stängde igen för ett antal år sedan och sedan dess finns endast ICA. Så har också skett på många orter med några tusen invånare.

        Istället verkar det som att Coop på större orter försöker kopiera ICA’s ”premiumkoncept”. En ”överlevnadsstrategi” som knappast burit. Kopior blir mycket sällan lika framgångsrika som originalen. Ska Coop ha någon framtid måste man nog hitta sitt eget koncept och med tanke på mediokra finanserna är tiden rätt knapp.

  2. Tre handelskoncerner dominerar hela den svenska livsmedelsbranschen vad det
    gäller försäljning till konsument. ICA, Axfood och Coop. Dessa tre är väldigt
    olika. Ägarstrukturen är väsensskild.

Kommentarer är stängda.