Kaffe på jobbet brukar inte vara gratis

Kaffe på jobbet brukar inte vara gratis. Jag har jobbat på många ställen och kaffet har bara varit gratis på en enda arbetsplats. Den enda gången jag hade en fast anställning på ett kontor. Därför är det uppenbart att Kristofer Ahlström som skrivit en artikel i DN om kaffe på jobbet inte har en aning om hur det ser ut på arbetsplatser för de som inte har ett mer privilegierat jobb på kontor.

Verklighetsfrämmande

Varken på Saab (nedlagt och idag Lisebergs verkstäder), Pååls (numera Pågens), Becker-Galon (nedlagt och idag köpcentrat 421), Unifos (numera Borealis), Texaco (finns kvar med företaget heter Scanlube), Vattenfabriken Ägir (nedlagt, rivet och ersatt av bostäder) eller driverse lager och småfirmor jag jobbat på har arbetsgivaren bjudit på kaffe. Vi fick betala kaffet själva. Ibland genom att det avtalats om kaffe istället för lön (Saab), ibland genom skrotförsäljning (Pååls) och i de andra fallen genom att lägga pengar i en kaffekassa. Ahlströms artikel bygger alltså på situationen för en grupp privilegierade personer där arbetsgivaren betalar kaffet på jobbet. Men så är det förmodligen inte för de flesta som arbetar i Sverige.

Artikeln som Ahlström totat ihop är därför ett exempel på hur verklighetsfämmande och till stor del okunniga journalister är. De kan inte se längre än sin egen näsa. Och kanske är det dags för de privilegierade att också betala för sitt kaffe på jobbet. De flesta som arbetar får göra det redan idag.

Men förutom att artikeln inte tar sin utgångspunkt i verkligheten för de flesta utan bara i verkligheten för en mindre grupp privilegierade så är många av funderingarna och spekulationerna i artikalen intressant. Och den hade varit riktigt bra om den också hade haft en vettig koppling till hur det ser ut på de flesta svenska arbetsplatser där det kostar pengar att dricka kaffe från en automat eller så får en ha med eget kaffe till kaffebryggaren i fikarummet. För de flesta i Sverige måste betala för sitt kaffe. Och därmed kan cheferna inte heller ta bort kaffet, än mindre kafferasterna.

Kaffe är inte dyrt

Dessutom är kaffet inte dyrare idag än det var i slutet av 1960-talet. Trots prishöjningarna. Så ytterligare en höjning av kaffepriserna kommer att betyda väldigt lite och förmodligen nte förändra nåt. Men kanske vore bra om odlarna kunde få mera betalt och att kaffepriset steg till 1950-talets och 1980-talets nivåer. Och kom ihåg att många unga har ersatt kaffet med energidryck precis som de ersatt snus med vitt nsus och cigaretter med vejpning.

Kaffepriser 1960-2024

Kaffepriser 1960-2024

Läs mer om kaffe.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

4 svar på “Kaffe på jobbet brukar inte vara gratis”

  1. Utmärkt, fast jag mistänker att det även på kontor är de anställda som betalar, enligt samma princip som på fd SAAB – det är en avtalsreglerad rättighet istället för lön, och helt beroende på parternas relativa styrka. Inte fan bjuder ett bolag på något, inte staten heller.

    1. Det tror jag också. Fast jag vet inte det. Hur det funkar på fabriker, lager och sådant vet jag.

  2. Lägg av. Jag jobbar som kock, och har gjort det i snart 2 år. På samtliga krogar som jag jobbat på har köks- och serveringspersonal bjudits på kaffe. Innan det så jobbade jag på lager, och där var också kaffet gratis.

    1. Restaurangbraschen är ganska ointressnt i detta. När jag var ung var sprit också gratis där. Och det är väl möjligt att just dina rebtsgivare var liet böttre då. Men inte så troligt. Men det är också möjligt att det är lite annorlunda idga än när jag jobbade. Men det är troligen sämre snarare än bättre.

      Jag har jobbat på ett 20-tal arbetsplatser i mitt liv. Och varit facklig förtroendeman på tre av dem. På inget ställe har företaget bjudit på kaffe. Däremot har vi haft kaffekassa som vi fixat pengar till på olika sätt. Genom försäljning av skrot samt läskedryck på Pååls, genom insamling på Texaco, Hondas återförsäljare, Unifos, Becker-Galon, Vattenfall och Esso-anlöggningen i Stenungsund. I matsalen på samtliga ställen som hade matsal (Saab, Unifos, Esso, Vattenfall, Pååls, Becker-Galon) kostade det pengar och på de andra ställen kostade det pengar på de restauranger där en åt (det ingick i lunchen om en åt lunch men om en bara drack kaffe kostade det pengar).

      Men i slutändan är våra perosnliga upplevelser olika och vi kommer att ha olika åsikter om detta. Så får det vara.

Kommentarer är stängda.