Diskussionsforat som överlevde

Diskussionsforat som överlevde. För 20 år sen var webbbaserade diskussionsfotum en stor grej på Internet. Det fanns mängder med diskussionsforum av en mängd olika slag. det finns ganska många kvar, men de är interna, handlar bar om ett ämne, en fråga eller ett intresse. Men aktiviteten på dem är ganska låg och de flesta personer som är intresserade av de frågor som det också finns särskilda forum för finns i allmänhet på Facebook.

Men förr, innan de kommersiella sociala mediernas framväxt, fanns det också många generella forum med hög aktivitet. Lunarstorm, Helgon, Socialism.nu, Playahead och Skunk med flera. Ett annat var det forum som lever i högönsklig välmåga än idag. Flashback.

Myra Åhbeck Öhrman skriver i en krönika i ETC följande om diskussionforum:

Forum var stökiga, kaotiska och – när de inte styrdes av en maktfullkomlig administratör som ofrånkomligen utsattes för myteri och utbrytningsforum – djupt demokratiska. Inte på det fejkade tech bro-sättet, utan på sättet där användare faktiskt var en aktiv del av att forma och upprätthålla utrymmets normer.

De var inte centrerade runt ett personligt varumärke, du behövde inga följare. Allt du behövde var nyfikenhet, ett smeknamn som åtminstone gick att stava, och tid och energi nog för att gå igenom 14 sidor av diskussioner om ett obskyrt särintresse ingen annan brydde sig om. Det var lite som att vara en del av ett studieförbund: inte så strömlinjeformat eller kvalitetssäkrat, men mestadels utan vinstintressen.

Hon önskar vidare att de ska komma tillbaks.

Flashback och Fediversum

Men samtidigt tycks hon ha glömt att Flashback faktiskt finns kvar idag. Det kvalar in som Sveriges 7 mest använda sociala medium. Större än X och Discord men mindre än TikTok, LinkedIn, Snapchat, Instagram, Facebook och Youtube. Mycket större än Threads, Bluesky och Mastodon. Dessutom finns det försök att återskapa nåt som skulle kunna fungera som Socialism.nu och dessutom ettf örsk att skapa ett svensjkt alternativ till Reddit. Aggregaget respektive Feddit.nu. Inget av dessa initiativ har dock blivit nån större succé.

Idag finns det också andra alternativ som används på det sätt hon vill och som styrs av användarna. Exempelvis Mastodon.nu, Mastodonsweden.se och Spejset med flera. De är alla alternativ till X och Bluesky och delar av Fediversum. Ett decentraliserat, federerat och användarstyrt socialt nätverk i motsats till företagsstyrda kommersiella sociala medier som X, Facebook, instagram etc.

Jag instämmer också med det som Åhbeck Öhrman vill. Dvs att få tillbaks ett internet som är stökigt, decentraliserat och motståndskraftigt mot alla sorters effektivisering. Ett internet där deltagande betyder mer än prestationsförmåga. Flashback är ett sånt diskussionsforum. Fediversum är ett sådant socialt nätverk. Med diskussionsforum, mikrobloggar, bloggar, digitala kalendrar, videoplattformar, bildsajter och mycket mer. Falshback är ett diskussionforum som överlevde, Diskussionsforat som överlevde. Vänstern i Sverige borde använda det mer. Det är bättre än Facebook, X och Bluesky för att npt ut och för socialt umgänge. Men idag är det för få från vänstern som använder det. Vi borde bli fler.

Läs mer:

 


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

2 svar på “Diskussionsforat som överlevde”

  1. Annars kan det ju faktiskt vara så att det mest är ensamtänkarna som använder sådana fora. Folk som inte umgås med nån annan. Det tar ju faktiskt tid att sitta vid sociala medier, särskilt om man dessutom måste vara med och organisera dem. Och tid är en knapp resurs.

    De du kallar vänstern behövs ju mer för att organisera fysiska rum där man kan umgås och bli effektiv. För det kan man bara i fysiska rum. Vi tycks vara funtade på det sättet att vi måste umgås fysiskt för att bygga upp känslomässig energi och uppleva att vi är många som kan göra saker tillsammans (mer om detta i Randall Collins: Interaction ritual chains).

    Det här har jag funderat mer om på http://www.folkrorelser.org/metoder/riter.html och http://www.folkrorelser.org/metoder/sociala-medier.html

    1. Jag söger inte emot och menar också att verklig organisering måste ske vid fysiska möten. Men det hindrar ju inet att platser att debatter på behvös. Förr läste alla tidningar och debatten skedde dör, sen såg vi på TV och nuer hänger vi på sociala medier och mycket av debatten sker där.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

För att kommentera med ett inlägg på din egen webbsajt skriv en URL till artikeln på din sajt. Artikeln ska innehålla en länk till denna post. Ditt svar kommer sen att synas på denna sida (efter att den modererats). För att uppdatera ett svar så radera din post och skriv in postens URL igen (Läs mer)